Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Terorizmus zmenil Paríž na mesto smútku
Zdielať na

Terorizmus zmenil Paríž na mesto smútku

PARÍŽ / Paríž má za sebou prvý deň štátneho smútku. V nedeľu si tisíce ľudí našli cestu k miestam krvavých útokov, aby sa poklonili pamiatke 129 obetí. Atmosféru na miestach, kde rukami teroristov zomierali nevinní ľudia zachytil v reportáži vyslaný reportér TV JOJ Martin Krpač.

Prvú noc štátneho smútku sa v Paríži zastavil život. Veľa reštaurácií majitelia zavreli, tiež kiná. Koncerty, ako napríklad ten vypredaný slávnych U2 - sa odložili. Doposiaľ len strašné štatistiky odkrývajú prvé mená a príbehy obetí. A Paríž smúti.

Na miesta krvavých masakrov v nedeľu od rána mieria ľudia, zastavujú sa bežci a psíčkari - položiť kvetinu, zapáliť sviečku, pomodliť sa. Reportér TV JOJ Martin Krpač našiel ženu, ktorá sedela v reštaurácii Cosa Nostra vo chvíli, keď do nej začali páliť teroristi.

"Dávala som si akurát pizzu, okolo mňa zomrelo 19 ľudí, mňa netrafili, je to strašné," hovorí so slzami v očiach Michelle Poullard.

Miesto smrti

Pizzera Cosa Nostra a kambodžská reštaurácia sú od seba vzdialené len niekoľko stoviek metrov. Pred reštauráciu nosia ľudia od raná kvety, sviečky a svoje odkazy. "Áno, stratili sme tú kamaráta," povedal turista z Kambodži.

Mike z Kalifornie bol v Paríži na výlete s 3 synmi. Naproti kambodžskej reštaurácii sedel dve hodiny pred útokom a dával si drink. Ukazuje na miesto, kde sedel - zostalo na ňom prestrelené okno a ďakuje za život manželke, ktorá ho zavolala aby uspal deti.

"Tu som sedel dve hodiny predtým ako sa to stalo, mohlo sa to stať aj mne, je to hrozné," povedal Michael Bromwich.

Miesta teroru

Budova koncertnej siene Bataclan je uzavretá, za plachtou pracujú vyšetrovatelia.
Pietne miesta plné kvetov, sviečok a stopy po guľkách, ktoré zabíjali, to je vidieť aj na ďalších miestach teroru.

Pri štadióne St. Dennis, u Belle Epoque, na uliciach, na miestach, ktoré potrebujú Parížania k bežnému životu, napríklad verejné práčovne. Tu si nevinní ľudia chceli vyprať, inde si sadnúť na terasu a dať si drink. Tento bezstarostný život teraz v Paríži skončil.

Situáciu v Paríži sledujú reportéri Martin Krpač a Rasťo Striško.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy