Jasno
16°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Paríž deň po útokoch: niektoré prevádzky zostali zatvorené
Zdielať na

Paríž deň po útokoch: niektoré prevádzky zostali zatvorené

PARÍŽ / Druhý deň po teroristických útokoch sú Francúzi stále po tlakom bezpečnostných opatrení. Niektoré prevádzky v nedeľu zostali zatvorené pre piatkový masaker. Na raňajky do miestnych reštaurácii si ráno vyšiel len málo kto. V meste spolu s kameramanom nakrúcal reportér Rasťo Striško.

Skoro ráno mali miestne prevádzky v Paríži rozsvietené svetlá. Okrem taxikárov a pár stálych zákazníkov boli ale väčšinou prázdne.

Zmenu v správaní miestnych pocítili aj predavači suvenírov. "Obchod znovu stojí. Je to ako po útoku teroristov začiatkom roka," prezrádza obchodník Abdu Rahuman.

Chcú žiť

Napriek obavám z ďalších útokov Paríž stále nie je mestom vystrašených ľudí. Na Námestie republiky prišla priniesť v ranných hodinách kvetinu Parížanka Sofi. Pred titulnými stránkami Charlie Hebdo sa modlila aj za obete januárovej masakry.

"Karikatúry Charlie Hebdo musia pokračovať. Veď to je prejav liberálneho myslenia. Neexistujú islamistickí vodcovia, kto sú to? Chcem ich stretnúť a to hneď," hovorí Sofi.

Neboja sa

Na námestí Notre Dame sedí v kaviarni osamelá Parížanka. Aj ona patrí k domácim, ktorí sa nechcú obmedzovať strachom z terorizmu. "My musíme žiť. Nemôžeme teraz zostať doma a obzerať sa zo strachu," vysvetľuje.

Dopoludnia sa časť centra mesta zaplnila turistami. Vyhlásené bezpečnostné opatrenia sa dotýkajú aj známych pamiatok mesta. Katedrála Notre Dame bola väčšinu dňa zatvorená, otvorili ju len počas obeda na bohoslužbu. Na mieste sa ale nepretržite pohybovali príslušníci francúzskej cudzineckej légie.

Deň po útokoch boli niektoré prevádzky v Paríži zatvorené, pozrite si reportáž:

Situáciu v Paríži sledujú reportéri Martin Krpač a Rasťo Striško.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy