Zatiahnuté
12°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Ďalšia obeť Tatier. Pod Rysmi zomrel slovenský turista Jozef
Zdielať na

Ďalšia obeť Tatier. Pod Rysmi zomrel slovenský turista Jozef

VYSOKÉ TATRY / Vysoké Tatry majú ďalšiu obeť. Aj napriek tomu, že bol slovenský turista dobre vybavený, pošmykol sa a spadol z asi 300-metrove výšky do doliny.

Jozef sa s kamarátmi vybral na túru na slovensko-poľský štít Rysy.

V ťažkom teréne sa mladý Slovák pravdepodobne pošmykol a začal padať do doliny. Pritom strhol so sebou lavínu.

"Videli sme, ako sa priamo na nás valí spolu s ním aj lavína. Museli sme uskakovať, aby nás tie veľké kamene netrafili," hovorí zasahujúci záchranár Piotr Konopka.

Nedýchal

Záchranárom sa napriek tomu podarilo mužov pád zastaviť. Bol dobitý, mal mnohopočetné zlomeniny a nedýchal.

"Keď nám záchranári v teréne ohlásili, čo sa stalo, okamžite sme na miesto vyslali leteckých záchranárov," dodáva Tomasz Wojciechowski z centrály TOPR.

"Nevieme, či išli hore, alebo dole, ale jasné je nám jedno. Turista spadol z výšky 2 000 metrov približne do výšky 1 800 metrov," ozrejmuje pilot.

Mačky i čakan

Poľskí záchranári Jozefa resuscitovali, no oživiť sa im ho už nepodarilo. "Bohužiaľ, naše úsilie bolo márne," konštatuje Konopka.

Vrtuľník previezol Jozefa do Zakopaného, kde ho na ďalšiu identifikáciu prevzala poľská polícia. Slovák bol podľa slov záchranárov skúsený turista s vybavením. "Mal aj mačky, aj čakan, ale v tej oblasti je tak tvrdý ľad, že každé pošmyknutie sa môže skončiť tragicky," uzavrel Konopka.

Ďalšou obeťou Tatier je slovenský turista Jozef, pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy