Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Smrť našli v Tatrách dve Poľky, jedna bola tehotná
Zdielať na

Smrť našli v Tatrách dve Poľky, jedna bola tehotná

TATRY / Na poľskej strane Tatier zahynuli dve ženy. Jedna z nich bola dokonca tehotná. Poľskí záchranári žiadajú všetkých turistov, aby do hôr nešli, a to ani v prípade, že majú zimné vybavenie.

Prvé hlásenie o nehode dostali horskí záchranári na poľskej strane Tatier ešte v utorok krátko po piatej. "Žena sa pošmykla a ostatným zmizla z očí. Začala padať dole po strmom a tvrdom snehu," opisuje záchranár Edward Lichota.

Na miesto boli vyslaní pozemní záchranári. Dvadsaťsedemročnej žene sa už ale nedalo pomôcť.

V bezvedomí

Okolo siedmej ráno zatelefonovali na horskú službu kamaráti mladej ženy, ktorá sa pošmykla približne v rovnakom mieste ako v prvom prípade. Do akcie tentokrát vyrazili leteckí záchranári. Vtedy ešte netušili, že mladá žena je tehotná.

"Dievča sa počas výstupu na Kozí vrch pošmyklo a padalo niekoľko stoviek metrov. Keď sme ju našli, bola v bezvedomí," tvrdí záchranár. Spadla do doliny piatich stavov a mala početné zranenia. Jej stav bol veľmi ťažký a okamžite sme začali s resuscitáciou.

Dieťa nezachránili

Vrtuľník previezol ženu vo veľmi ťažkom stave do nemocnice v poľskom Zakopanom. "Mala mnohopočetné zlomeniny, rozsiahle poranenie hlavy a chrbtice. Pokúšali sme sa ju oživiť približne hodinu, ale nepodarilo sa nám obnoviť základné životné funkcie. Dieťa sa nedalo zachrániť," skonštatoval lekár Ali Issa Darwich.

Téme sa venuje redaktor Peter Dzurilla:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy