Skoro jasno
26°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Fotograf v Dubaji unikol pred požiarom visiac z balkóna
Zdielať na

Fotograf v Dubaji unikol pred požiarom visiac z balkóna

DUBAJ / Zavesený na lane z balkónu 48 poschodí nad zemou a len niekoľko metrov od zúriaceho požiaru - tak prežil koniec roku 2015 fotograf, ktorý sa do Dubaja v Spojených arabských emirátoch vydal fotografovať tradičný novoročný ohňostroj. To,čo malo byť bežnou úlohou, sa pre neho ale zmenilo v boj o holý život, napísala agentúra AFP.

Fotograf sa v Dubaji ubytoval v luxusnom hoteli Address Downtown v centre mesta, len 600 metrov od najvyššej budovy sveta Burdž Chalífa, ktorá bola centrom ohňostroja. Spoločne s priateľom sa pripravili na malom balkóne, odkiaľ mali mať nerušený výhľad na dominantu Dubaja a tiež ohňostroj.

Horí

Noc ale zrazu nabrala úplne odlišný scenár, keď v hoteli pod ním vypukol mohutný požiar, ktorý sa šíril rýchlosťou blesku. "Horí!,"  zakričal jeho priateľ a rozbehol sa k najbližšiemu východu skôr, ako sa fotograf stihol otočiť. Potom už videl len dym valiaci sa k balkónu.

Netušil, kadiaľ by sa mohol dostať von, a bál sa, že sa udusí. V tej chvíli videl len jedinú šancu na záchranu. Ponúklo mu ju lano priviazané k balkónu od mohutnej plošiny na čistenie okien. Odviazal ho, priviazal sa k nemu za opasok a zavesil sa pod balkón.

SITA

"To lano bolo mojím záchrancom," povedal agentúre AFP. Oheň v tej chvíli od neho bol menej než desať metrov. Zatiaľ čo visel na lane, začal volať a posielať sms správy svojim kolegom a prosil ich, aby ho spojili s civilnou obranou v Dubaji, aby mu pomohla. Jej zástupcovia ho potom vyzvali, aby zostal v pokoji a čakal, až ho zachránia. "A ja som im vravel, že chcem prežiť a vidieť zase svoju ženu," dodal.

Visiac na lane

O viac ako hodinu a pol neskôr počul záchranárov blížiacich sa k jeho poschodiu. "Keď som videl svetlá a počul zvuky krokov na poschodí, kde som bol, začal som klopať kovovými vecami, aby som upútal ich pozornosť," povedal. "Myslím, že som bol jediný, kto tam uviazol na tak dlhý čas." Potom ho vyvádzali von dymom naplnenými chodbami päťhviezdičkového hotela.

Len o kúsok ďalej vybuchol novoročný ohňostroj vo svetle farieb. A zachránený fotograf na začiatok roka 2016 rozhodne nikdy nezabudne. "Som nadšený, pretože začal nový rok, a tiež stále ešte cítim vlnu adrenalínu z toho všetkého," povedal AFP stále ešte trochu roztraseným hlasom.

S požiarom bojovali hasiči dlhé hodiny, pozrite si reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy