Jasno
15°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Peking je plný smogu, pre zlú viditeľnosť zrušili vyše 500 letov
Zdielať na

Peking je plný smogu, pre zlú viditeľnosť zrušili vyše 500 letov

PEKING / Hustý smog v piatok znížil viditeľnosť v Pekingu tak, že medzinárodné letisko v čínskej metropole muselo zrušiť či odložiť stovky letov. Úrady vyzvali, aby deti a seniori nevychádzali pre extrémne znečistenie ovzdušia zo svojich domovov.

Podľa agentúry AFP v piatok na hlavnom pekingskom letisku "pre hustú hmlu a nízku viditeľnosť" zrušili alebo odložili viac než 500 medzinárodných a domácich odletov a príletov. 

Úrady v Pekingu zvýšili stupeň ohrozenia na druhú najvyššiu hodnotu. Hustota nebezpečných malých prachových častíc, ktoré ľahko prenikajú do pľúc, dosahovala v piatok ráno na centrálnom námestí Tchien-an-men 647 mikrogramov na meter kubický. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie pritom táto hodnota nemá počas 24 hodín prekročiť 25 mikrogramov na meter kubický.

Najvyšší stupeň ohrozenia

Peking tento rok už dvakrát vyhlásil niekoľkodňový najvyšší stupeň ohrozenia pre zvýšený smog. Znamenalo to uzatvorenie škôl, dopravné obmedzenia a zastavenie činnosti viacerých tovární a stavieb. Posledné takéto opatrenie skončilo v utorok.

Problémy so znečisteným ovzduším má teraz asi 50 ďalších miest na severe a východe Číny, z ktorých v niektorých platí najvyšší stupeň poplachu. Podľa meteorológov by sa situácia mala začať v sobotu zlepšovať.

Peking je plný smogu, pozrite si video:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy