Jasno
25°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Prezidenti Číny a Taiwanu sa stretli prvýkrát od konca občianskej vojny
Zdielať na
Zahraničie

Prezidenti Číny a Taiwanu sa stretli prvýkrát od konca občianskej vojny

Zdroj: SITA

SINGAPUR / Čínsky a tajwanský prezident zahájili historický summit v Singapure. Ide o prvý kontakt na najvyššej úrovni od konca občianskej vojny pred 66 rokmi. Si Ťin-pching a Ma Jing-ťiou si na úvod podali ruky. Viac než minútové podanie rúk doplnili širokými úsmevmi, uviedla agentúra AP.

Taiwan sa v roku 1949 odtrhol od Číny, čo ale Peking neuznal. Jeho prezident zahájil v roku 2008, po rokoch otvoreného nepriateľstva medzi obomi stranami, proces zbližovania. Potom, čo sa dostal k moci, bolo medzi oboma územiami podpísané množstvo dohôd.

Opozícia stretnutie kritizuje

Taiwanská opozícia dnešné stretnutie kritizuje s tým, že ide o snahu Pekingu ovplyvniť prezidentské a parlamentné voľby na Taiwane, ktoré sú naplánované na 16. januára. Počas noci v Singapure protestovalo proti stretnutiu asi 200 ľudí. Dopoludnia sa ich počet znížil asi na 35 osôb.

Analytici vopred upozornili, že schôdzka bude mať skôr symbolický než konkrétny význam. Obe strany potvrdili, že počas stretnutia prezidentov nebude podpísaná žiadna dohoda a nemienia ani vydať nejaké spoločné prehlásenie.

Zvrchovanosť krajiny a námorné práva

Pred stretnutím so svojim taiwanským partnerom prehovoril čínsky prezident na singapurskej Národnej univerzite. Prehlásil tam, že Čína je neustále presvedčená, že spory v Juhočínskom mori by mali byť vyriešené prostredníctvom rozhovorov. Dodal ale, že vláda má zodpovednosť chrániť zvrchovanosť krajiny a jej námorné práva.

Ako pripomenula agentúra Reuters, čínske teritoriálne nároky sa v Juhočínskom mori krížia s Vietnamom, Filipínami, Malajziou, Taiwanom a Brunejom. V posledných rokoch sa Čína pustila do asertívnejšieho presadzovania svojich nárokov. Vyvolalo to obavy susedných krajín a znepokojenia medzinárodného spoločenstva.

Tento týždeň prenikol americký raketový torpédoborec Lassen za hranicu 12 námorných míl, ktoré vymedzujú pásmo pobrežného mora okolo umelého čínskeho ostrova v spornej oblasti Juhočínskeho mora.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy