Zatiahnuté
11°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Veľký zosuv pôdy v Číne pochoval 22 budov, explodoval aj plynovod
Zdielať na

Veľký zosuv pôdy v Číne pochoval 22 budov, explodoval aj plynovod

PEKING / Zosuv pôdy v juhočínskom meste Šen-čen v provincii Kuang-tung v nedeľu pochoval 22 budov v tamojšom priemyselnom parku Liou-si. Nezvestných je 27 ľudí, z toho 21 mužov a šesť žien.

Pôda pokryla pri zosuve 20 000 štvorcových metrov. Informovali o tom tlačové agentúry Reuters a AP s odvolaním sa na čínske úrady a štátne médiá.

Explodoval aj neďaleký úsek veľkého čínskeho plynovodu, ktorý vedie zo západu krajiny na východ. Uviedla to oficiálna Čínska centrálna televízia (CCTV). Žiadne bližšie podrobnosti neuviedla a nie je jasné, či medzi poškodením plynovodu a zosuvom je nejaká súvislosť.

Okolo 1 500 záchranárov prehľadávalo ruiny a hľadalo ľudí, ktorí prežili. Z trosiek zachránili štyroch ľudí, pričom traja z nich utrpeli ľahké zranenia.

sita

Evakuácia

Zosuv pôdy zasiahol v nedeľu dopoludnia priemyselný park Liou-si na severozápade mesta. Mestskí hasiči na svojom webe uviedli, že valiaci sa zemina zasypala 18 budov, z ktorých jedna sa zrútila. Predstaviteľ mestských úradov Li I-Kchang ale neskôr uviedol, že zavalených je 22 továrenských objektov, ktoré patria 15 spoločnostiam.

Záchranári evakuovali z miesta vyše 900 ľudí. Čínska tlačová agentúra Sinchua predtým informovala, že nezvestných je najmenej 41 ľudí, zachránených bolo sedem osôb a jedna utrpela menej závažné zranenia.

sita

600 záchranárov

Štátnej televíznej stanice CCTV informovala, že v susedstve zasiahnutej priemyselnej zóny je obytná štvrť. Medzi budovami, ktoré uvoľnená zemina zavalila, sú tiež dve robotníckej ubytovne.

Podľa zástupcu mestského bezpečnostného úradu Žen Ťi-kuang sa pred hroziacim zosuvom podarilo včas presunúť do bezpečia väčšinu ľudí. Na mieste teraz pracuje na 600 záchranárov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy