Polojasno
14°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Osobnosťou roka časopisu Time je nemecká kancelárka Angela Merkel
Zdielať na

Osobnosťou roka časopisu Time je nemecká kancelárka Angela Merkel

NEW YORK / Osobnosťou roka 2015 sa podľa amerického časopisu Time stala nemecká kancelárka Angela Merkel. Redakcia ocenila jej rolu morálne vodkyne či vrúcny prístup k utečencom.

Oznámila to šéfredaktorka časopisu Nancy Gibbs. Titul obvykle Time udeľuje človeku, ktorý v končiacom roku najviac ovládol spravodajstvo a verejný život.

Šesťdesiatjedenročná politička podľa magazínu "po svojej krajine chcela viac, než by si väčšina politikov trúfla" a "bola vytrvalou morálnou vodkyňou".

Ukrajina, Grécko, utečenci

Nemecká kancelárka bola tento rok výraznou postavou pri snahe o riešenie ukrajinského konfliktu, gréckej dlhovej kríze a predovšetkým prílivu utečencov do Európy. Za vrúcny prístup k migrantom ju kritizovali politici mnohých európskych krajín a stratila časť popularity nemeckých voličov.

"Svojim pohľadom na utečencov ako na obete hodné záchrany než na votrelcov, ktorých je treba odohnať, vsadila táto žena vychovaná za železnou oponou na slobodu," uviedla Gibbs. 

Titulka amerického časopisu Time:

SITA

Lekári aj pápež František

Minulý rok Time udelil prestížny titul kolektívne lekárom, zdravotníkom a ďalším ľuďom bojujúcim proti ebole. O rok skôr sa jeho nositeľom stal pápež František.

Pozrite si priložené video:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy