Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Jeden Slovák zostáva stále vo väzbe, ostatní aj s europoslancom sú na slobode
Zdielať na

Jeden Slovák zostáva stále vo väzbe, ostatní aj s europoslancom sú na slobode

ZÜRICH / Štvorica ľudí zadržaných vo Švajčiarsku sa pokúsila o prevod vysokej čiastky peňazí na základe falošných dokumentov. Uviedol to minister vnútra Robert Kaliňák. Dvaja z troch zadržaných Slovákov aj europoslanec Miloslav Ransdorf boli podľa neho už prepustení.

"Skupina štyroch mužov predložila zurišskej banke dokumenty, ktoré mali znamenať prevod väčšieho množstva peňazí na úrovni stoviek miliónov eur. Banka odhalila, že dokumenty boli falošné. Následne privolali políciu, ktorá všetky osoby zatkla," povedal Kaliňák, podľa ktorého slovenská polícia poskytla švajčiarskej polícii potrebné informácie.

Minister vnútra neuviedol, či švajčiarske úrady niekoho zo skupiny obvinili. "Nieviem, či ich obvinili alebo nie," dodal. Nemá informácie ani o účte, z ktorého chceli previesť vysokú čiastku. O poslednom zadržiavanom Slovákovi by podľa Kaliňáka malo byť rozhodnuté v nedeľu alebo v pondelok.

V minulosti trestaní

Dvaja Slováci boli podľa Kaliňáka v minulosti potrestaní v súvislosti s daňovými únikmi a s podvodom.

Podľa informácií TV JOJ je tým zadržiavaným bývalý starosta obce Ivanka pri Nitre.

Europoslanec Ransdorf sa nechal počuť, že žiadny účet v zurišskej banke nikdy nemal a nemá a že "o žiadny výber financií v tejto banke nešlo". Po prepustení vraj vyrazil do Česka, kam by mal doraziť neskoro večer alebo v noci. Po návrate údajne mieni všetky informácie o prípade zverejniť na svojom facebooku.

Informáciu o zadržaní českého europoslanca a troch občanov Slovenska ako prvý priniesol český týždenník Respekt. Všetkých štyroch zadržaných švajčiarska polícia vypočúvala v súvislosti s podozrením z majetkovej trestnej činnosti. "Stále prebiehajú výsluchy, preto nemôžem poskytnúť ďalšie informácie," uviedla v piatok pre TV JOJ Brigitte Vogt.

Pochybné dokumenty

Podľa zistenia televízie JOJ zo zdroja blízkeho polícii, sú traja Slováci z Nitry, Dunajskej Stredy a Stupavy. Z existujúceho účtu vo švajčiarskej banke sa pokúsili získať 350 miliónov eur pomocou dokumentov, v ktorých bankoví úradníci objavili nezrovnalosti.

Potom, čo začali klásť otázky, štvorica mužov sa začala správať agresívne a zadržala ich švajčiarska polícia.

Biele kone?

České médiá považujú trojicu Slovákov za pravdepodobné biele kone. Ich zadržanie spoločne s českým europoslancom Ransdorfom v piatok potvrdil hovorca slovenského ministerstva vnútra Ivan Netík.

Banka im nechcela peniaze vydať, pretože nesúhlasilo dátum narodenia. Začali sa vraj správať agresívne, banka preto privolala políciu

Téme sa venovala reportérka Dana Strculová:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy