Oblačno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Na Srí Lanke zadržali Slováka a Češku. Zbierali vzácny hmyz
Zdielať na

Na Srí Lanke zadržali Slováka a Češku. Zbierali vzácny hmyz

Polícia na Srí Lanke zadržala česko-slovenský pár pre podozrenie z krádeže hmyzu. Pár bol zadržaný v piatok na juhu krajiny spolu s ich miestnym pomocníkom. Z nelegálneho zberu hmyzu má byť obvinený len Slovák. Jeho českej partnerky sa obvinenia netýkajú.

Slovákovi by podľa okolností prípadu a predložených dôkazov mohla hroziť finančná pokuta, ale i trest vo väzení. Niektoré mieste médiá v sobotu tvrdili, že na juhu ostrova bola zadržaná na konci týždňa česká manželská dvojica. Mali vraj pri sebe sáčky so živým hmyzom vrátane ôsmych druhov mravcov, ktorí sú typickí pre danú oblasť.

Súd v meste Elpitija oboch zadržaných prepustil na kauciu a určil ďalší termín súdneho pojednávania na pondelok.

Dostal 3 roky väzenia, utiekol

V Čechách pred štyrmi rokmi vyvolalo pozornosť zadržanie dvoch etnomológov Petra Šváchu a Emila Kučeru, ktorí boli obvinení z nepovoleného zberu chrobákov blízko indického národného parku Singalia. Obidvaja ale trvali na tom, že do parku vôbec nevstúpili. Zatiaľčo Šváchu nich súd oslobodil, Kučerovi súd vymeral trojročný trest.

V októbri, ešte pred odvolacím súdom, Kučera utiekol do Čiech. Šváchovi, ktorý pracoval v Entomologickom ústave Akadémie vied, bol umožnený vájazd do Indie v novembri 2008.

Problémy aj na Novom Zélande

V marci 2004 súd na Novom Zélande uložil vtedajšiemu dekanovi Lekárskej fakulty univerzity Palackého v Olomouci Čestmírovi Číhalíkovi a pracovníkovi Českej inšpekcie životného prostredia Jundřichovi Šmitákovi pokutu približne sto tisíc českých korún za pašovanie vzácnych druhov orchideií. Hrozilo im až 3-ročné väzenia. Čihálik a Šmiták bol zadržaní v Aucklande, keď sa pokúsili z Nového Zélandu vyviesť asi 30 druhov vzácnyk kvetín.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy