Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Irán prepustil zvyšných slovenských paraglajdistov
Zdielať na

Irán prepustil zvyšných slovenských paraglajdistov

TEHERÁN / Irán prepustil dvoch posledných Slovákov zo skupiny paraglajdistov, ktorých zatkli v máji pre podozrenia zo špionáže a porušenia zákonov krajiny. Informovali o tom iránske tlačové agentúry Mehr a IRIB. Pavla Šeligu a Mareka Stolarčíka previezli na slovenské veľvyslanectvo v Teheráne.

Srdce pre deti. Najväčší charitatívny projekt 20. 12. o 20:20 na JOJ

Šiesti sú už doma

Žiadne ďalšie detaily týkajúce sa času ich prepustenia zverejnené neboli. Už 1. septembra islamská republika prepustila šiestich Slovákov, dvoch si však ponechala na ďalšie vyšetrovanie. Podľa údajov ministerstva zahraničia slovenskí občania pricestovali do Iránu ako turisti, vykonávali tam však s nepovolenými zariadeniami "nezákonnú činnosť".

Miestne médiá uviedli, že skupina Slovákov z rogala fotografovala rôzne objekty vrátane vojenských zariadení. Iránske orgány v rovnakej veci zatkli taktiež jedného Iránca.

Bolo to znesiteľné

Šiesti z ôsmich Slovákov, ktorých pre údajnú špionáž niekoľko mesiacov zadržiavali v Iráne, sú od začiatku septembra na Slovensku. "Rokovania s iránskou stranou boli korektné a ako môžete vidieť, ich výsledkom je prepustenie šiestich z ôsmich zadržiavaných občanov SR," vyhlásil pri návrate šiestich Slovákov premiér Robert Fico.VIAC INFORMÁCIÍ TU.

Nechcel komentovať zostavu delegácie, ktorá v Iráne o prepustení rokovala, ani priebeh samotných rokovaní. Ladislav Frigo, jeden zo šiestich prvotne prepustených, po návrate povedal, že Iránci sa k nim vraj správali veľmi dobre. "Mali sme spoločnú celu, ktorá bola veľmi veľká, boli tam sociálne zariadenia, televízia, chladnička, mohli sme si variť, chodili nám na nákupy, keď sme to požadovali, bola pravidelná strava, mali sme možnosť cvičiť. Bolo to znesiteľné," opísal viac ako stodňový pobyt v Iráne Frigo. Zadržali ich vraj preto, lebo mali dvojpásmové vysielačky. "Ale to pásmo, ktoré bolo v Iráne zakázané, sme nepoužili. Ale mali sme ich, takže to bolo to, čo sme porušili," poznamenal.

Špión CIA

V tomto roku išlo už o druhý prípad zadržania slovenských občanov v Iráne. V januári tamojšie úrady zadržali Slováka Mateja Valúcha, ktorý podľa Iráncov spolupracoval s americkou Ústrednou spravodajskou službou (CIA). Tamojšie médiá tvrdili, že 26-ročný muž kontaktoval iránskych vedcov v záujme "získania informácií o vedeckom pokroku" krajiny. Valúch sa na Slovensko vrátil začiatkom februára.VIAC TU.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK

Súvisiace články

Najčítanejšie správy