Zatiahnuté
17°
Bratislava
Lea
29.4.2024
VIDEO. Irán prepustil šiestich Slovákov. Dvoch ešte väzní
Zdielať na

VIDEO. Irán prepustil šiestich Slovákov. Dvoch ešte väzní

BRATISLAVA / Slováci, ktorých od mája tohto roka zadržiavali iránske úrady pre údajnú špionáž, sú už na Slovensku. Na mimoriadnu tlačovú konferenciu prišli priamo z letiska s batožinou.

Už na Slovensku

Šiesti z ôsmich zadržiavaných Slovákov sú už na Slovensku. O prepustení ďalších dvoch sa stále rokuje. Informoval o tom na špeciálnej tlačovej konferencii premiér Robert Fico a minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák.

Zadržiavaní paraglajdisti prišli na tlačovku priamo z letiska. Mali pri sebe batožinu. V Iráne boli zadržiavaní približne 4 mesiace. Bývali síce vo väzobných celách a spali na zemi, nie však medzi nebezpečnými väzňami. Podľa ich slov sa k nim v Iráne správali prívetivo a nemali väčšie problémy.

Úspech SIS a diplomacie

Premiér a šéf diplomacie opakovane poďakovali Slovenskej informačnej službe a našej diplomacii za dosiahnutý úspech.

Slovákov zadržali v máji pre podozrenie zo špionáže. Stalo sa tak neďaleko stredoiránskeho mesta Isfahán, pri ktorom sa nachádzajú zariadenia na spracovanie a obohacovanie uránu. Dôvodom malo byť to, že do Iránu priniesli nedovolené zariadenie po kusoch a používali ho nelegálne. Z padákových klzákov mali robiť zábery zakázaných oblastí. Hrozil im trest smrti. VIAC TU.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy