Zatiahnuté
14°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Zadržaní Slováci. Irán je pod tlakom, špiónov vidí všade...
Zdielať na

Zadržaní Slováci. Irán je pod tlakom, špiónov vidí všade...

KEŽMAROK/TEHERÁN / "Môj syn nie je žiadna padavka a z problémov sa čoskoro dostane!" Také boli prvé slová otca jedného zo šestice Slovákov, zadržaných v Iráne, keď sme sa s ním stretli v Kežmarku. Jeho synovi tam rovnako ako ostatným hrozí trest smrti za špionáž, lebo si údajne zo vzduchu fotili vojakov a vojenské objekty.

Zadržaní pre isté "zariadenie"

Predseda bezpečnostného výboru iránskeho parlamentu Aláeddín Burudžerdí potvrdil, že v Iráne pre obvinenia z vlastnenia nekonvenčného zariadenia zadržali niekoľkých slovenských občanov. Informovala o tom iránska televízia Press TV. "Tieto osoby vlastnili zariadenie, ku ktorému civilisti obvykle nemajú prístup," povedal predstaviteľ islamskej konzultatívnej rady. "Zadržaní Slováci porušili vnútroštátne zákony Iránu a nachádzali sa v citlivých oblastiach."

Reakcie iránskych bezpečnostných zložiek ani teheránskeho ministerstva zahraničia nie sú bezprostredne dostupné. Podľa našich zistení by to mohli byť vysielačky - u nás zvyčajne problémom nie sú. Podľa šéfa diplomacie Miroslava Lajčáka ide o osem ľudí. Hrozí im tu trest smrti.

Podľa otca išlo o vysielačky

Dvaja zo zadržaných Slovákov v Iráne - Marián a Dalibor sú Kežmarčania. Obaja chodia domov už iba na návštevy, odsťahovali sa po skončení vysokej školy do Bratislavy. A práve otec jedného z nich si je istý, že zo svojho syna žiadneho špióna nevychoval. Ak si aj niečo fotili, išlo len o zaujímavé zábery do ich dokumentov a veľké dobrodružstvo.

"Sú to dobrodruhovia, robia také vlastné cestopisy. Čo ja viem, mali povolenie filmovať. O fotografiách neviem nič. Problémom tam boli zrejme vysielačky - povolenie mali na jednopásmové a oni mali dvojpásmové... Myslím si, že sa z toho dostane. Veď je paraglajdista a nie bábovka," hovorí otec Mariána Pavol.

Podľa neho ide o veľké nedorozumenie, údajne s rogalom chlapci pristáli inde, ako chceli, a tam ich chytili. O synovi však nevie nič viac ako to, že je vo väzení. Rovnako netuší, čo sa bude diať ďalej.

Irán "vidí špióna" v komkoľvek

Skupinu mladých Slovákov zadržali v Iráne tamojšie úrady ešte pred niekoľkými týždňami. Vraj mali fotografovať krajinu vrátane vojenských objektov, čo sa im stalo osudné. Ministerstvo zahraničia tvrdí, že kauzu sleduje a podniká patričné kroky. Už v máji vydalo veľvyslanectvo Slovenska v Teheráne Slovákom odporúčanie, aby svoju cestu zvážili.

Podľa odborníka na medzinárodné vzťahy je Irán v súčasnosti pod obrovským tlakom kvôli hroziacim sankciám zo strany OSN. Napätie je tiež vnútri štátu potom, čo prezidentské voľby vyhral umiernený zástupca. Špiónov teda hľadajú na každom kroku. Podozrivý je aj každý cudzinec.

Expedícia sa ničím nevymykala

Slováci sú však neustále v kontakte so slovenským konzulom v Iráne. Ak by krajina Slovákov prepustila, bolo by to gesto dobrej vôle a nepísaným pravidlom by bola nejaká ústretovosť, napríklad by od Slovenska mohlo očakávať podporu na zahranično-politickej scéne či ústupok, keby sme zajali iránskeho agenta u nás.

Prívrženci paraglajdingu na Slovensku podnikajú už niekoľko rokov výpravy do rôznych kútov sveta vrátane Himaláji či Afriky. Podľa svojej internetovej stránky podnikli nadšenci dokonca výlet aj do oblasti Nanga Parbat, kde pred týždňom teroristi zavraždili slovenských horolezcov. Jediný zástupca združenia, ktorého telefón bol dostupný, nám potvrdil, že iránska expedícia sa ničím nevymykala od ostatných, nechcel sa však k prípadu bližšie vyjadrovať.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy