Skoro jasno
17°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Na pápežovej omši v Keni sa zúčastnili aj Slováci
Zdielať na

Na pápežovej omši v Keni sa zúčastnili aj Slováci

NAIROBI / Pápež František v Nairobi dôrazne odsúdil radikalizácii mladých ľudí, z ktorých sa stávajú extrémisti páchajúci neospravedlniteľné barbarské útoky v mene božom. Pri stretnutí s predstaviteľmi rôznych cirkví na apoštolskej nunciatúre v kenskej metropole v tejto súvislosti vyzval moslimov, protestantov a katolíkov, aby tomuto zlu čelili spoločne.

Dopoludnia František slúžil omšu v areáli univerzity Nairobi, na ktorú sa cez daždivé počasie zišlo niekoľko stoviek tisíc Keňanov. Okrem iného pri nej odsúdil arogantné správanie mužov voči ženám a vyzval k obrane hodnôt tradičnej rodiny.

František priletel do Kene v stredu a začal tak svoju cestu do troch afrických krajín. Ďalšou zastávkou bude Uganda, po ktorej bude nasledovať Stredoafrická republika. Podľa hovorcu Vatikánu Federica Lombardiho chce pápež na "kontinent postihnutý problémami, konfliktmi, nenávisťou a násilím" priviezť "milosrdenstvo a lásku božiu".

Boh mieru

"Našou spoločnou vierou je, že Boh, ktorému sa snažíme slúžiť, je Bohom mieru, jeho sväté meno nesmie byť nikdy zneužívané k ospravedlňovanie nenávisti a násiliu," vyhlásil podľa agentúry AFP najvyšší predstaviteľ katolíckej cirkvi pri rannom stretnutí s náboženskými činiteľmi na nunciatúre.

"Viem, ako živá je vaša spomienka, ktorú zanechali barbarské útoky v (Nairobi nákupnom stredisku) Westgate Mall, na univerzite v Garissa a v Mander," pripomenul pápež vražedné útoky spáchané somálskym islamistickým hnutím Šabáb, ktoré si vyžiadali desiatky ľudských životov.

Estrémisti

"Príliš často sa z mladých ľudí stávajú v mene Boha extrémisti, aby rozsievali zvary a strach a ničili samu podstatu našej spoločnosti," povedal pápež dva týždne po vražedných atentátoch v Paríži, ktoré spáchali mladí moslimskí radikáli a ktoré stáli život 130 ľudí.

Najmä z tohto dôvodu "ekumenický a medzináboženský dialóg nie je nejakým luxusom, niečím, čo nie je nutné. Je to niečo, čo náš svet zranený konfliktami vždy potrebuje," zdôraznil František.

Tradičná rodina

Neskôr dopoludnia pápež pri omši brojil proti arogancii mužov voči ženám a vyzval k obrane tradičnej rodiny. "Sme nabádaní odolávať zvykom, ktoré podporujú aroganciu mužov, ktorí zraňujú ženy alebo nimi pohŕdajú, ktoré sa nestarajú o starých ľudí a ohrozujú životy nevinných ešte pred ich narodením," uviedol František.

"Zdravie celej spoločnosti vždy závisí od zdravia rodín. Viera v slovo božie nás nabáda podporovať rodiny v ich poslanie vnútri spoločnosti, vítať deti ako božie požehnanie pre náš svet," povedal tiež najvyšší predstaviteľ katolíckej cirkvi. K veriacim prihováral v taliančine a jeho slová boli prekladaná do angličtiny.

Navštívi Ugandu

František zavítal do sídla Programu OSN pre životné prostredie, kde sa vyslovil ku konferencii o klíme, ktorá sa začne v pondelok v Paríži. Z Kene, kde sa tretina zo 45 miliónov obyvateľov hlási ku kresťanstvu, František v piatok odcestuje do Ugandy.

Priamo v Nairobi je redaktorka televízie JOJ Silvia Mabhena:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy