Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Terorizmus? Pápež František sa v Afrike obáva iba komárov
Zdielať na

Terorizmus? Pápež František sa v Afrike obáva iba komárov

NAIROBI / Pápež František odcestoval do Kene, kde začne návštevu troch afrických krajín. Novinárom povedal na palube lietadla, že chce v Afrike poskytnúť duchovnú aj materiálnu podporu. Za najproblematickejšie sa považuje záver jeho cesty, kedy sa počíta s návštevou Stredoafrickej republiky, zmietanej konfliktom medzi tamojšími kresťanmi a moslimami.

Pápež František popoludní priletel do Kene, kde začal cestu, počas ktorej navštívi tri africké krajiny. K dotazu novinárov, ktorí pápeža sprevádzajú, či nemá z tejto fázy cesty obavy, odpovedal pápež s humorom: "Aby som povedal pravdu, jediné, z čoho mám strach, sú komáre. Veziete si so sebou sprej?" Na programe pápežovho pobytu v Stredoafrickej republike je okrem iného návšteva mešity v jednej z najnebezpečnejších štvrtí hlavného mesta Bangui.

Do Afriky za bratmi

"Mierim do Kene, Ugandy a za bratmi v Stredoafrickej republike s radosťou. Dúfajme, že táto cesta poskytne prínos ako duchovne, tak materiálne," povedal František.

V Afrike na rozdiel od iných častí sveta počet katolíkov neustále rastie. Očakáva sa, že do roku 2050 ich tam bude žiť pol miliardy. Podľa údajov z Kene je pokrstených 30 percent z tamojších 45 miliónov občanov.

Národný sviatok

Keňa pre návštevu na štvrtok vyhlásila národný sviatok, pápež bude slúžiť omšu na univerzite v Nairobi. Na zaistenie bezpečnosti v kenskej metropole bolo povolaných 10 000 policajtov.

Pápež počas svojjo prvého výstupu ku keňskému vedenie podľa tlačových agentúr naliehal, že je treba poctivo a transparentne postarať sa o všeobecné blaho. "Žiadam vás predovšetkým, aby ste prejavili skutočný záujem o potreby chudobných," povedal. "Skusenosti ukazujú, že násilie, konflikty a terorizmus sú živené strachom, nedôverou a zúfalstvom z chudoby a frustrácie," dodal.

Ekologická kríza

František vyzval vedúcich africkej politiky, aby podporili "zodpovedné rozvojové ekonomické modely", aby bolo možné čeliť "vážnej ekologickej kríze, ktorá ohrozuje svet". "Je zjavná súvislosť medzi ochranou prírody a budovaním spravodlivého spoločenského rádu," zdôraznila hlava katolíckej cirkvi.

Na mieste je redaktorka televízie JOJ Silvia Mabhena:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy