Jasno
19°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Polovica ľudí na Kryme je stále bez elektriny, Rusko hrozí odvetou
Zdielať na

Polovica ľudí na Kryme je stále bez elektriny, Rusko hrozí odvetou

MOSKVA/KYJEV / Na dvojmiliónovom Kryme je viac než polovica ľudí stále bez prúdu v dôsledku prerušenia Diaľkového vedenia, ktoré v noci zo soboty na nedeľu v Chersonskej oblasti severne od anektovaného polostrova poškodili patrne proruskí radikáli. Ruská vláda nevylučuje odvetné opatrenia.

Na utorkovom zasadaní krymskej proruskej vlády jej predseda Sergej Aksjanov podľa ruského denníka Kommersant zosadil ministra energetiky Sergeja Jegorova za to, že po výpadku dodávok z Ukrajiny nedokázal rozdeliť elektrinu na polostrove rovnomerne, hoci rezort mal byť na túto situáciu pripravený. Niektoré mestá a oblasti sú ale bez prúdu už tri dni. Zosadenému ministrovi nariadil opustiť sálu a hľadať si inú prácu.

"Počas vojny by Jegorova čakal vojenský súd a rozsudok by už bol vykonaný!," vyhlásil rozčúlený premiér a ospravedlnil sa verejnosti za neschopnosť svojich podriadených.

Harmonogram vypínania prúdu

Za novú šéfku rezortu vymenoval svoju poradkyňu Svetlanu Borodulinovú. Jej prvou úlohou je vypracovať realistickejší harmonogram vypínania prúdu, aby sa elektrina dostala ku všetkým.

Pre dôležité prevádzky väčších krymských miest je podľa ruských úradov dodávka prúdu zaistená, reštaurácie ale večer musia zatvárať a verejné osvetlenie aj hromadná doprava sú obmedzené. Majitelia podnikov, ktorí zákaz večernej prevádzky porušia, sa vystavujú vysokým pokutám. Školy majú právo skrátiť vyučovanie podľa aktuálnej dodávky elektriny.

SITA

"Sme tretí deň bez svetla. Elektrinu máme dvakrát denne na dve až tri hodiny. Nikdy predtým sme sa tak neradovali z hluku perúcej práčky. Proruskí susedi podliehajú panike," povedala denníku Ukrajinská pravda Taťjana Mojsejenková zo Sevastopoľu.

Ruská odveta?

Rusko nevylučuje, že odvetou za prerušenie dodávok plynu prestane Ukrajine dodávať uhlie pre tepelné elektrárne, povedal v utorok v rozhlasovej stanici Vesti FM ruský minister energetiky Alexandr Novak. Blokádu poškodených stĺpov diaľkového vedenia, ktorých oprave bránia aktivisti ukrajinskej organizácie Blokáda Krymu, označil Novak za politický akt.

Z vlastných zdrojov, hlavne vďaka štyrom dieselovým elektrárňam, je Krym schopný zaistiť energiu zhruba z jednej tretiny, napísala agentúra Interfax. Na polostrove je zatiaľ teplé počasie, počas dňa sa teplota vyšplhá na 20 stupňov Celzia. V prípade ochladenia sa ale energetické požiadavky zvýšia.

Tri stovky generátorov

Moskva sa snaží na polostrov letecky dopraviť veľké množstvo generátorov, dnes ich majú stroje Il-76 dopraviť na Krym tri stovky.

SITA

Väčšina generátorov má podľa Aksjonova zaistiť fungovanie mobilných sietí a internetu v obciach, kde elektrina doposiaľ chýba.

Stav núdze

Stav núdze vyhlásený v nedeľu môže na Kryme trvať až do otvorenia prvej trasy diaľkového elektrického vedenia z ruskej pevniny. Podľa ministra Novaka bude prvý kábel medzi ruským Krasnodarským krajom a Krymom položený 22. decembra.

Odpojenie Krymu podľa denníka Kommersant hrozí ukrajinským energetikom rýchlou stratou trhu, ktorý im za deväť mesiacov tohto roka zarobil skoro 12 miliónov dolárov.

Krym sa ponoril do tmy, pozrite si reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy