Zatiahnuté
18°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Stav ohrozenia na Kryme. Dva milióny ľudí ostali bez elektriny
Zdielať na

Stav ohrozenia na Kryme. Dva milióny ľudí ostali bez elektriny

KRYM / Stav ohrozenia vyhlásili na čiernomorskom polostrove Krym v dôsledku totálneho výpadku elektrického prúdu. Takmer dva milióny osôb ostali v sobotu večer bez dodávok elektriny po zničení stĺpov vysokého napätia v susednej ukrajinskej Chersonskej oblasti.

Ruské ministerstvo energetiky vo vyhlásení príčinu výpadku elektriny nešpecifikovalo. Tamojšie médiá ale v noci na nedeľu napísali, že dva stĺpy vysokého napätia v susednom ukrajinskom regióne severne od Krymu odpálili ukrajinskí nacionalisti.

Rezort energetiky uviedol, že zasiahnuté boli dve rozvodné linky privádzajúce elektrickú energiu na Krym, preto vypadol prúd pre 1 896 000 ľudí.

Ministerstvo ďalej informovalo o vyhlásení stavu ohrozenia na Kryme. Dodávky elektrickej energie sa podľa neho podarilo obnoviť v nevyhnutných objektoch.

Stav ohrozenia

Podľa ruskej televízie RT, boli stĺpy "vyhodené do vzduchu". RT v tejto súvislosti pripomenula, že v Chersonskej oblasti operujú aj príslušníci radikálneho ukrajinského hnutia Pravý sektor.

Krymské úrady vyhlásili stav ohrozenia a ihneď po výpadku prúdu sa pokúšali napojiť nemocnice a ďalšiu životne dôležitú infraštruktúru na rezervné elektrárne a generátory.

Poškodili stĺpy

Už v piatok neznámi sabotéri poškodili dva stĺpy vysokého napätia. Krymské úrady následne varovali obyvateľov pred možnými výpadkami prúdu.

Krym sa zahalil do tmy, pozrite sa:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy