Jasno
19°
Bratislava
Bonifác
14.5.2024
Krym je naďalej bez prúdu, aktivisti žiadajú o prepustenie väzňov
Zdielať na

Krym je naďalej bez prúdu, aktivisti žiadajú o prepustenie väzňov

KYJEV/MOSKVA / Aktivisti organizácie Blokáda Krymu naďalej znemožňujú ukrajinským energetikom obnoviť na anektovaný Krym dodávku prúdu, ktorý prerušili počas víkendu. Podľa ukrajinskej agentúry Unian žiadajú prepustenie ukrajinských politických väzňov zadržiavaných na Kryme a v Rusku.

Elektrinu nedostávajú ani dve ukrajinské jadrové elektrárne, ktorých prevádzku zastavil automatický havarijný systém.

Bez elektriny

Elektrina prestala na Krym prúdiť v noci zo soboty na nedeľu, kedy zničili v Chersonskej oblasti susediacej s obsadeným polostrovom dva stĺpy diaľkového vedenia. Na Kryme vyhlásili núdzový stav, pretože nasadené dieselové generátory sú schopná pokryť len asi štvrtinu potrieb.

Organizácia Blokáda Krymu, ktorá je podľa ukrajinským médií zrejme za incident zodpovedná, združuje radikálnych protiruských aktivistov a zástucov krymských Tatarov.

SITA

Ich hovorca Mustafa Džemilev, poslanec ukrajinského parlamentu, v pondelok vyhlásil, že rokovanie o obnovení dodávok prúdu bude až po oslobodení ukrajinských politických väzňov zadržiavaných na Kryme a v Rusku.

Prepustenie väzňov

Na mysli mal zrejme krymskotatarských aktivistov, ktorá sa na Kryme postavili do čela protestov proti vlaňajšej ruskej anexii a zadržala ich ruská polícia. V Rusku je okrem toho väzobne stíhaná ukrajinský letkyňa Nadija Savčenková, obvinená z podielu na smrti dvoch ruských novinárov. Ukrajinský filmový režisér Oleg Sencov bol v auguste za aktívny odpor proti ruskej anexii odsúdený na 20 rokov väzenia.

Denník Ukrajinska pravda oznámil , že zastavenie dodávky prúdu sa dotklo aj niekoľkých juhoukrajinských okresov v Chersonskej a Mykolajivskej oblasti. Postihnuté boli okrem iného Záporožská a Juhoukrajinskájadrová elektráreň, ktoré ležia severne od Krymu. Prevádzka v oboch elektrárňach sa po prerušení prúdu automaticky zastavil. Džemilev vyhlásil, že aktivisti blokujúci prístup k poškodeným stĺpom obnovu dodávky prúdu do jadrových elektrární umožnia.

Štvordňová oprava

Priamo pri poškodených stĺpoch je podľa agentúry Unian situácia pokojná. Poriadkové posily sa zatiaľ nesnažia vytlačiť radikálnych aktivistov, zhromaždených na mieste incidentu.

SITA

Členovia organizácie Blokáda Krymu síce otvorili prístup opravárenských čát k prerušenému vedeniu, začiatok prác ale znemožňujú. Obnova poškodených podpier bude po zastavení blokády údajne trvať najmenej štyri dni.

Kritický Krym

Na samotnom Kryme je situácia stále kritická. Prúd je k dispozícii je vo veľkých mestách, naviac s častými výpadkami. Nie všade funguje mobilné telefonické spojenie, viazne hromadná doprava. Energetická správa Krymu zostavila harmonogram, podľa ktorého postupne vypína a zapína jednotlivé krymské okresy.

Ruský gubernátor Sevastopoľu Sergej Meňajlo v pondelok vyhlásil, že mesto sa musí pripraviť na dlhé obdobie obmedzenej dodávky prúdu. Až do odvolania boli napríklad vypnuté všetky mestské prevádzky diaľkového vykurovania.

Krym sa zahalil do tmy, pozrite sa:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy