Zatiahnuté
13°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Turistov vystriedali ozbrojení policajti. Paríž zíva prázdnotou
Zdielať na

Turistov vystriedali ozbrojení policajti. Paríž zíva prázdnotou

PARÍŽ / Parížske pamiatky, parky, múzeá a galérie plné vzácnych umeleckých skvostov, zívajú prázdnotou. Aj napriek prísnym bezpečnostným opatreniam sa cestovatelia francúzskej metropole vyhýbajú. Na mieste sa nachádza aj reportér TV JOJ Martin Krpač, ktorý situáciu v Paríži monitoruje.

"Je to tu také zvláštne tiché. Máme strach, ale zas na druhej strane, taký útok sa môže stať kdekoľvek," hovorí americká turistka.

"Nepremýšľal som o tom, že by som výlet zrušil, Je to tu vyľudnené, ale aspoň nikde nečakáme," hľadá výhody iný turista.

Inokedy by ste pod Eiffelovkou pred zotmením čakali hodiny v rade, teraz tam čaká len pár turistov. Množstvo vojakov je samozrejmosťou, rovnako aj osobné prehliadky pred vstupom hore.

"Výlet som dostala na narodeniny. Zrušiť sa nedal, tak sme tu a dúfame, že sa nič nestane," hovorí turistka z Veľkej Británie.

Prázdne pamiatky

Rovnaká atmosféra panuje aj pred slávnou sklenenou pyramídou v Louvre. Múzeá sú otvorené, zábrane pre dlhé kolóny sú ale zbytočné. Vojakov so samopalmi je tu pomaly viac ako návštevníkov.

"Čím viac ich je, tým lepšie, že ich vidím mi nevadí, aspoň sa cítime bezpečnejšie," hovorí turista z Austrálie.

Bezpečnosť na prvom mieste

Víťazný oblúk, Champs Elyseé, katedrála Notre Dame. Všade sú prítomní ozbrojení policajti.

"Je to tu smutné, opustené, nedá sa ale nič robiť. Po tom, čo sa stalo, sa asi nemôžeme čudovať, snáď sa to zase zlepší," dúfa americká turistka.

Obchody so suvenírmi sú poloprázdne, rovnako aj hotely, reštaurácie.

Ľudia rušia dovolenky, cestovné kancelári im to umožňujú alebo ponúkajú náhradné termíny. Predaj leteniek oproti minulému roku klesol na polovicu.

Pozrite si reportáž priamo z Paríža:

Situáciu v Paríži sledujú reportéri Martin Krpač a Rasťo Striško.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy