Oblačno
24°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Krajiny G20 chcú extrémistom zaraziť pohyb a prísun financií
Zdielať na

Krajiny G20 chcú extrémistom zaraziť pohyb a prísun financií

ANTALYA / Minútou ticha za obete teroristických útokov sa začalo aj stretnutie krajín G20 v Turecku. Lídri najvýznamnejších ekonomík sveta rokujú.

Zastaviť príliv financií smerujúcich na podporu medzinárodného terorizmu, obmedziť slobodu pohybu extrémistov a zintenzívniť boj proti teroristickej propagande na internete žiadajú krajiny G2. Vyplýva to z návrhu ich záverečného vyhlásenia, z ktorého cituje agentúra DPA.

Dve vyhlásenia

Dvojdňová vrcholná schôdzka sa mala zaoberať predovšetkým podporou globálneho ekonomického rastu, zatienili ju ale piatkové teroristické útoky v Paríži, ktoré si vyžiadali najmenej 129 obetí.

Účastníci summitu v Antalyi sa vzhľadom na vývoj udalostí z posledných dní chystajú zverejniť dve vyhlásenia. Okrem komuniké zameraného na globálnu ekonomiku, tiež vydajú komuniké zaoberajúce sa teroristickou hrozbou.

Lepšia kontrola hraníc

V záverečnom vyhlásení k terorizmu vodcovia veľkých svetových ekonomík zdôrazňujú, že je potrebné posilniť spoluprácu tak, aby "riečiská, ktorými prúdia financie teroristom, vyschli".

V dokumente sa tiež uvádza, že je potrebné lepšie kontrolovať hranice, aby sa obmedzila silnejúce moc extrémistov, ktorí sa po výcviku a účasti v bojoch v krajinách, kde je občianska vojna, vracajú domov a predstavujú teroristickú hrozbu.

Zintentívnenie boja

Vyhlásenie ďalej vyzýva na posilnenie bezpečnosti leteckej dopravy a na zintenzívnenie boja proti teroristickej propagande na internete.

"Jednoznačne odsudzujeme všetky teroristické činy, metódy a praktiky, ktoré sa za žiadnych okolností nedajú ospravedlniť, bez ohľadu na ich motívy," píše sa v texte. "Terorizmus nemôže byť spájaný so žiadnym náboženstvom, so žiadnou národnosťou, civilizáciou či etnickou skupinou," dodáva sa v texte.

Krajiny G20 pritom uvádzajú, že "ústrednú úlohu" by v boji proti terorizme mala zohrávať OSN. O možnej medzinárodnej intervencii v Sýrii s mandátom OSN sa ale v dokumente nepíše.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy