Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Prví slovenskí policajti odišli do Slovinska, medzi nimi je aj žena
Zdielať na

Prví slovenskí policajti odišli do Slovinska, medzi nimi je aj žena

BRATISLAVA / Dvadsiatka slovenských policajtov prevažne zo severných okresov odišli na svoju prvú zahraničnú misiu do Slovinska. Medzi mužmi je i jedna žena.

Pomáhať pri ochrane hraníc medzi Slovinskom a Chorvátskom odišlo v piatok 20 slovenských policajtov. Na cestu ich slávnostne vyprevadili predseda vlády Robert Fico, minister vnútra Robert Kaliňák, ako aj prezident PZ Tibor Gašpar.

Policajti i technika

Odchodu predchádzalo neoficiálne stretnutie Fica, Kaliňáka a Gašpara s dvadsiatkou policajtov, ktorí idú pomáhať dobrovoľne a nie na základe rozkazu.

"Prišla požiadavka, aby sme pomohli Slovinsku, pričom posielame také počty, o ktoré nás žiadajú. Keby nás žiadali napríklad o sto, pokúsime sa dať sto, teraz však žiadajú 20 policajtov vrátane techniky," povedal na brífingu premiér.

Nóvum je ale v tomto prípade v tom, že ide o hranicu medzi dvoma členskými štátmi Európskej únie, v prípade Maďarska a Srbska je to ochrana schengenskej hranice.

Verejný poriadok

Naši policajti budú s policajtmi napríklad z Česka či Nemecka nielen monitorovať hranicu, ale budú tiež zabezpečovať verejný poriadok.

"Málokedy sa stáva, že by boli policajti z iného štátu pozvaní, aby organizovali ochranu verejného poriadku na území iného štátu," vysvetlil Fico s tým, že ide o ochranu verejného poriadku v súvislosti s migráciou.

Štyristo policajtov

Do Slovinska príde v súvislosti s migračnou krízou pomôcť približne 400 policajtov z rôznych štátov.

Naši policajti sú špeciálne pripravení na tento druh práce, majú základné technické vybavenie, autá, zariadenia na nočné videnie. Podľa predsedu vlády majú so sebou všetko, čo potrebujú. Do Slovinska odišli zatiaľ na mesiac, no Fico očakáva, že bude záujem o predĺženie misie.

"V prípade ďalšieho prílevu migrantov, ktorý je istý, sa budú prijímať ďalšie tvrdšie a radikálnejšie opatrenia," povedal novinárom s tým, že Európa konečne chápe, že musí chrániť svoje vlastné schengenské hranice. V prípade, že by iné štáty požiadali o pomoc, Slovensko je podľa jeho slov pripravené im pomôcť.

Výberové kritériá

Ako nadviazal policajný prezident Tibor Gašpar, policajtov vyberali podľa viacerých kritérií. Zamerali sa na krajské riaditeľstvá v Trenčíne, Žiline a v Prešove, policajti sú z pohraničných obvodných oddelení, ktoré majú skúsenosti s prihraničnou činnosťou.

Policajti musia mať istú znalosť angličtiny, aby boli schopní komunikovať, dokonca je medzi nimi jeden, ktorý ovláda macedónčinu, slovinčinu, respektíve srbčinu. Museli mať za sebou takisto nejakú prax, poznamenal Gašpar.

"Je to pokračovanie našich zahraničných misií, v tejto chvíli má naša polícia najväčšie zahraničné misie vo svojej histórii," pokračoval minister vnútra Robert Kaliňák.

Ďalšie krajiny

Ako dodal, požiadavky na pomoc od iných štátov Slovensko zatiaľ nedostalo. Poznamenal ale, že "v najbližších týždňoch predstavíme ďalšie opatrenia, ktoré budú súvisieť s tým, že sme pripravení zabrániť nelegálnej migrácii smerom na Slovensko".

Vyslanie na pomoc do Slovinska považuje jeden z policajtov za zmenu, niečo nové či dokonca za výzvu. Pomoc vníma aj ako odľahčenie práce slovinských policajtov, "inak by nedali smerom na Slovensko túto požiadavku". "Práce v Slovinsku sa neobávam, keby som mal strach, nebol by som policajtom," povedal na záver Vladimír Šterbák z obvodného oddelenia policajného zboru v Kežmarku.

Zmiešané hliadky

Slovenskí policajti budú slúžiť 12-hodinové zmeny v spoločných zmiešaných hliadkach. Komunikačným jazykom bude angličtina a hliadky budú zložené tak, aby nevznikali pri službe zásadné komunikačné problémy. Slovensko zabezpečí pre policajtov výstroj a výzbroj.

Spôsob vyslania sa navrhuje riešiť formou zahraničnej služobnej cesty. Náklady na vyslanie budú hradené z tohtoročnej kapitoly ministerstva vnútra. Slovinská strana zabezpečí stravu, ubytovanie a zdravotnú starostlivosť. V ubytovacom zariadení slovinská strana zabezpečí plechové skrine na uloženie služobných zbraní.

Slovensko už pomohlo Maďarsku vyslaním našich policajtov. Tam 20. októbra odišlo 50 policajtov pomáhať strážiť maďarsko-srbskú hranicu. Táto pomoc je veľmi efektívna, hliadky minimalizujú tlak na hranicu a minister vnútra Robert Kaliňák verí, že rovnako efektívne bude aj vyslanie našich policajtov do Slovinska.

Pomoc v Maďarsku

Okrem policajtov Slovensko už vyslalo pre situáciu s migrantmi na pomoc Maďarsku aj vojakov. V rámci cvičenia BALATON 2015 pôsobí 21 vojakov, k dispozícii majú 10 kusov techniky. Ide o čatu prepravy a opráv, ktorá bude v Maďarsku do 15. decembra spolu s ďalšími kolegami Vyšehradskej štvorky - Poliakmi aj Čechmi.

Pri ich vyslaní premiér Robert Fico uviedol, že môže nastať situácia, že v súvislosti s utečeneckou krízou bude niekoľko sto slovenských policajtov a vojakov slúžiť mimo územia Slovenska.

Prví slovenskí policajti odišli do Slovinska, pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy