Polojasno
12°
Bratislava
Florián
4.5.2024
V Berlíne opustilo domovy tisíce ľudí, našli tam bombu z druhej svetovej vojny
Zdielať na

V Berlíne opustilo domovy tisíce ľudí, našli tam bombu z druhej svetovej vojny

BERLÍN / Tisíce ľudí museli v Berlíne a západonemeckom meste Koblenc v nedeľu dočasne opustiť svoje domovy pre nutnosť zneškodniť nájdenú bombu z čias druhej svetovej vojny. Informovala o tom agentúra DPA.

V hlavnom meste sa americká letecká bomba o váhe 250 kilogramov našla v piatok pri výkopových prácach pri budove Židovského múzea v štvrti Kreuzberg. Policajti v nedeľu ráno začali evakuovať ľudí žijúcich v domoch v okolí niekoľko stoviek metrov.

Vyše jedenásťtisíc obyvateľov

Opatrenie sa podľa denníka Berliner Zeitung mohlo dotknúť až 11 500 obyvateľov mesta. Postihnutá bola aj mestská hromadná doprava. Prevádzku prerušili na dvoch linkách metra. Okolie nálezu bomby museli obchádzať aj mestské autobusy. Ako dlho bude akcia trvať, zatiaľ nie je jasné.

Ďalších 5 000 ľudí musela v nedeľu nemecká polícia evakuovať z okolia miesta nálezu bomby v porýnskom meste Koblenc. Nevybuchnutú americkú bombu z druhej svetovej vojny našli už v stredu v hĺbke štyroch metrov pri stavbe základnej školy. Ani tu nie je jasné, kedy budú so zneškodnením hotoví.

Tritisíc bômb

Koncom vojny pred 70 rokmi zvrhli spojenecké lietadlá na Nemecko milióny ton munície. V nemeckých mestách sa dodnes často objavujú nevybuchnuté letecké bomby, najmä pri stavebných prácach. Odborníci odhadujú, že len v Berlíne je pod zemou asi 3 000 bômb.

Nedávno vybuchla bomba v egyptskom Luxore. Odpálil ju atentátnik, pozrite si reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy