Skoro jasno
23°
Bratislava
Bonifác
14.5.2024
Poľský kňaz má dieťa s dobrovoľníčkou, dostal trest z Vatikánu
Zdielať na

Poľský kňaz má dieťa s dobrovoľníčkou, dostal trest z Vatikánu

KRAKOV / Najbližšie Kresťanské svetové dni mládeže sa majú konať už na budúci rok v poľskom Krakove, no už teraz čelia prvému škandálu, ktorému sa určite nepoteší ani pápež František. Postaral sa oň hovorca organizačného výboru – katolícky kňaz. Ten má totiž dieťa s jednou z dobrovoľníčok.

Vyzerá to tak, že poľská cirkev zažíva svoju krízu. Najskôr tu bol kňaz, ktorý o sebe verejne vyhlásil, že je gay, a teraz ďalší kňaz, tentokrát hovorca svetových dní mládeže, splodil dieťa.

Dieťa s dobrovoľníčkou

Štyridsaťpäťročný duchovný sa aktívne angažoval pri príprave budúcoročného kresťanského stretnutia. Práve tam sa zoznámil aj s 22-ročnou dobrovoľníčkou, ktorá s ním aj otehotnela.

"Kňaz Tomáš na konci tohto roka požiadal o uvoľnenie zo všetkých kňazských funkcií z osobných dôvodov," uviedol hovorca krakovských Saleziánov Andrzej Golebiowski.

"Toto rozhodnutie som urobil vzhľadom na môj nový život za ktorý chcem viesť zodpovednosť. Prosím ich teda o uvoľnenie z kňazského stavu a zbavenia prísahy celibátu," uviedol kňaz Tomáš vo svojom vyhlásení.

Odstúpil

Kňaz dobrovoľne odstúpil aj z postu hovorcu svetových dní mládeže. Cirkevný trest z Vatikánu aj napriek tomu na seba nenechal dlho čakať. "Ma zákaz vykonávania kňazského povolania, prijímania sviatosti a nosenia kňazského rúcha," dodal Golebiowski.

"Také prípady sa stávajú, pokiaľ muž stretne ženu a zafunguje medzi nimi chémia, je to jednoducho tak," hovorí cirkevný analytik Artur Sporniak.

"Tých, ktorých toto moje rozhodnutie sklamalo prosím o odpustenie a zároveň ďakujem tým, ktorí ma v týchto ťažkých chvíľach podporujú," dodal kňaz Tomáš.

Pozrite si priloženú reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy