Jasno
15°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
NATO vybuduje na Slovensku veliaciu jednotku, má obavy z Ruska
Zdielať na

NATO vybuduje na Slovensku veliaciu jednotku, má obavy z Ruska

BRUSEL/BRATISLAVA / Severoatlantická aliancia vybuduje vo východnej Európe ďalšie dve regionálne veliteľstvá, a to na Slovensku a v Maďarsku. Rozšírenie vojenskej prítomnosti NATO na jeho východnej hranici vo štvrtok, podľa očakávaní, schválili ministri obrany členských krajín aliancie na zasadnutí v Bruseli. Informoval o tom generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

Nové veliteľské centrá zložené z asi 40 mužov, majú slúžiť aj ako plánovacie a koordinačné strediská pre manévre nových aliančných síl veľmi rýchlej reakcie.

Podľa aliančných zdrojov majú byť zároveň výrazom podpory východným členom NATO, ktorí sa obávajú veľmocenských ambícií Ruska.

Rýchlo a efektívne

"Zaistia, že sa naše jednotky budú môcť pohybovať rýchlo a efektívne, pokiaľ sa budú musieť rozmiestniť (vo východnej Európe)," vyhlásil Stoltenberg.

Ten už dávnejšie zdôraznil, že vzhľadom na zvýšenú neistotu spôsobenú najmä novými aktivitami Ruska, je veľmi dôležité posilniť kolektívnu obranu aliancie.

NATO reaguje aj na "mocenské" ambície Ruska a Vladimíra Putina. Hoci Rusko koncom minulého roka vážnu hospodársku krízu:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy