Skoro jasno
25°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
V USA popravili ženu, ktorá dala zabiť manžela
Zdielať na

V USA popravili ženu, ktorá dala zabiť manžela

Zdroj: SITA

ATLANTA / V americkom štáte Georgia sa v noci z utorka na stredu uskutočnila prvá poprava ženy za 70 rokov, uviedla agentúra AP. Štyridsaťsedemročná Kelly Gissendaner sa stala 16. popravenou ženou od obnovenia trestu smrti v USA v roku 1976. Injekcia so smrtiacou látkou ukončila život odsúdenej aj napriek tomu, že o milosť pre ženu žiadali jej deti aj pápež František.

Žena bola odsúdená za to, že naviedla svojho milenca, aby v roku 1997 zabil jej manžela. Odporcovia popravy argumentovali okrem iného tým, že by bolo nespravodlivé, keď fyzický páchateľ popravený nebude.

Milenec dostal doživotie

Vraždiaci milenec dostal doživotie, ktoré si vyjednal za priznanie svojej viny. Žena v nádeji, že dostane miernejší trest, vinu na súde popierala.

Predchádzajúce asi tri termíny popravy od začiatku roku boli vždy pre rôzne odvolania a nezrovnalosti okolo výkonu tohto trestu na poslednú chvíľu zrušené. Nakoniec najvyšší súd v utorok všetky odvolania odmietol a umožnil popravu. Tá prebehla krátko potom v miestnej štátnej väznici.

Kelly Gissendaner na súde v roku 1988:

SITA

Deti jej odpustili

"Prepáčiť našej matke bol najlepší spôsob, ako si uctiť pamiatku nášho otca," uviedol v rámci odvolacieho pojednávania syn Dakota Gissendaner, ktorý mal v dobe vraždy päť rokov.

"Sme jednotní v našej nádeji, že nebude popravená. Stratili sme otca. Nedokážeme si predstaviť, že prídeme aj o matku," uviedla dcérky Kayla Gissendaner. Tá mala v roku 1997 sedem rokov.

Poprava vážnou chybou

Doteraz posledná žena popravená v Georgii bola v marci 1945 Lena Baker. Bola odsúdená na smrť na elektrickom kresle zo zabitia svojho zamestnávateľa. Žena tvrdila, že sa len bránila pred jeho sexuálnym napadnutím. Úrady v roku 2005 podľa agentúry Reuters uznali, že jej poprava bola vážna chyba.

Od začiatku roku sa v Spojených štátoch uskutočnila podľa miestnych úradov aj s tou dnešnou 21 popráv.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy