Oblačno
15°
Bratislava
Viola
18.5.2024
V Texase popravili muža, ktorý na smrť čakal 30 rokov
Zdielať na

V Texase popravili muža, ktorý na smrť čakal 30 rokov

TEXAS / Po viac než troch desaťročiach v cele smrti a siedmich odkladoch, bol vo väznici Hunstville v Texase popravený Lester Bower. Bol odsúdený za vraždu štyroch mužov, svoju vinu ale celý čas popieral. Po aplikovaní smrtiacej injekcie, ho prehlásili za mŕtveho v stredu večer miestneho času.

Podľa Informačného strediska o treste smrti (DPIC), nevládnej organizácie monitorujúcej popravy, bol Bower najstarším z 526 popravených odsudených od znovuzavedenia trestu smrti v Texase v roku 1982. A tiež strávil čakaním na popravu najdlhší čas - 31 rokov.

Pätnásta poprava

V posledných rokoch znásobil svoje úsilie dosiahnuť nový proces a tvrdil, že nezabil v roku 1983 štyroch mužov v hangári, kde si kupoval ultraľahké lietadlo. Ale najvyšší súd, od ktorého sa Bower domáhal zrušenia trestu smrti, odmietol posledné odvolanie len pár hodín pred popravou.

"Veľmi sa hovorilo o tomto prípade, veľa sa aj písalo, ale nie všetko bola pravda. Ale čas pre rozpoznanie pravdy sa minul a je čas sa pohnúť ďalej,"
povedal Bower podľa portálu the Guardian v posledných slovách pred vpichnutím injekcie.

Podľa DPIC išlo o pätnástu popravu v USA v tomto roku, z toho ôsmou v Texase. Ďalšia poprava v tomto štáte je plánovaná za 14 dní.

Pred mesiacom Americký Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) čelil vážnemu škandálu, ktorý sa týkal chýb pri analýzach dôkazového materiálu.

Pri spätnej kontrole sa totiž prišlo na to, že odborníci špecializovaní na mikroskopické porovnávanie vlasov desiatky rokov poskytovali súdom chybné stanoviská: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy