Zatiahnuté
12°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Bezpečnostné sily v Egypte omylom zastrelili mexických turistov
Zdielať na

Bezpečnostné sily v Egypte omylom zastrelili mexických turistov

KÁHIRA / Egyptské bezpečnostné sily v nedeľu v púšti západného Egypta zabili 12 ľudí, medzi nimi dvoch mexických turistov. Omylom strieľali na konvoj automobilov so skupinou turistov a ich egyptských sprievodcov. Policajti a vojaci si ich pomýlili s džihádistami, ktorých v tejto oblasti prenasledujú.

Mexický prezident Enrique Peňa Nieto útok odsúdil a vyzval egyptské úrady, aby prípad dôkladne prešetrili. 

Nešťastná náhoda

"Spoločné sily polície a armády pri stíhaní teroristických elementov v oázach Západnej púšte večer nešťastnou náhodou zaútočili na štyri terénne automobily, ktoré patrili skupine mexických turistov. Incident viedol k úmrtiu 12 Mexičanov a Egypťanov a zraneniu ďalších, ktorí boli prevezení do nemocnice," uvádza sa v prehlásení ministerstva vnútra.

Úrad dodal, že vyšetrí, ako a prečo turisti vstúpili do nepovolenej oblasti.

Boj proti Islamskému štátu

Mexické ministerstvo zahraničných vecí potvrdilo, že pri incidente zomreli najmenej dvaja mexickí obyvatelia. Dodalo, že zástupcovia konzulátu v Egypte sú v nemocnici na predmestí Káhiry, kde sa chcú preživších pýtať na okolnosti prípadu.

Západná púšť je turisticky obľúbenou oblasťou. Je to ale taktiež útočisko islamistov, vrátane egyptskej vetvy Islamského štátu. Tá minulý mesiac zabila chorvátskeho rukojemníka, ktorý bol unesený v Egypte. V poslednej dobe z tohto miesta Islamský štát podniká množstvo útokov proti egyptským bezpečnostným silám.

Mexický prezident odsúdil útok na Twtitteri:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy