Jasno
25°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Kalifornia sa stane piatym štátom USA s povolenou eutanáziou
Zdielať na

Kalifornia sa stane piatym štátom USA s povolenou eutanáziou

KALIFORNIA / Po týždňoch vášnivých sporov schválila v stredu dolná snemovňa kalifornského parlamentu zákon o eutanázií. Legislatíva vstúpi do platnosti po schválení v kalifornskom Senáte. Horná parlamentná komora najľudnatejšieho amerického štátu podľa agentúry Reuters zákon veľmi pravdepodobne potvrdí.

Zákon dá lekárom právo ukončiť život ťažko chorým pacientom na ich žiadosť, ak najmenej dvaja nezávislí lekári potvrdia, že chorému nezostáva viac než pol roka života.

Ťažký zločin

Psychicky chorí pacienti na eutanáziu právo mať nebudú. Podvod či zneužitie sa bude v Kalifornii trestať ako ťažký zločin.

"Predstavte si, že trpíte ukrutnými mukami a lieky na bolesť už nebudú dlho zaberať, " hovorí  demokrat z Watsonville Luis Alejo, ktorý podporil zákon. "Ďalej si predstavte, že ide o vášho otca, matku alebo starých rodičov či dcéru," dodáva.

Asistovaná samovražda je z amerických štátov legálna v Oregone, Montane, Vermonte a vo štáte Washington. V Kalifornii sa stúpenci eutanázie pokúsili zákon presadiť niekoľkokrát, doteraz ale neúspešne.

Bez komentára

Proti novej legislatíve sa stavali niektorí zdravotníci, pracovníci asistenčných spolkov a náboženské obce.

Eutanázia má veľkú podporu medzi kalifornskou verejnosťou a združeniami tamojších lekárov. Guvernér Jerry Brown, kedysi študent jezuitského semináru, navrhovaný zákon nekomentoval.

Počuli ste už o pasívnej eutanázii? Pozrite sa, ako je to u nás:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy