Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Dobrovoľná smrť mladej ženy rozprúdila diskusie o eutanázii
Zdielať na

Dobrovoľná smrť mladej ženy rozprúdila diskusie o eutanázii

WASHINGTON / Mladá Američanka s nevyliečiteľným nádorom na mozgu dobrovoľne, za pomoci lekára, ukončila svoj život. Svojim činom rozpútala rozsiahlu diskusiu o možnosti eutanázie a asistovanej samovraždy.

Dvadsaťdeväťročnej Brittany Maynard lekári v januári diagostikovali zhubný nádor na mozgu. V apríli ju operovali, avšak neúspešne. Vtedy mladej žene oznámili, že jej ostáva šesť mesiacov života.

Jej stav sa začal zhoršovať a trpela stále väčšími bolesťami a záchvatmi. Rozhodla sa preto dobrovoľne ukončiť svoj život. 

Svoj zámer zverejnila na internete. "Nechcem umrieť, ale umieram. A chcem umrieť podľa vlastných predstáv," uviedla na videonahrávke.

Pozrite si originálnu nahrávku smrteľne chorej Brittany:

V sobotu 1. novembra sa rozlúčila s blízkymi. "Zbohom všetci moji drahí priatelia a príbuzní, ktorých milujem. Dnešok je deň, ktorý som si zvolila, aby som dôstojne odišla z tohto sveta," vyhlásila. Zomrela pokojne vo svojom dome, obklopená svojimi blízkymi po tom, ako užila smrtiace lieky, ktoré jej predpísal lekár.

Svojím konaním Američanka rozpútala búrlivé diskusie o možnosti eutanázie a asistovanej samovraždy.

Eutanázia vs asistovaná samovražda

Tieto dva pojmy sa často zamieňajú, rozdiel medzi eutanáziou a asistovanou samovraždou je v miere a spôsobe zaangažovanosti druhej osoby. 

Zatiaľ čo pri asistovanej samovražde sa umierajúci usmrtí sám za pomoci liekov, rád alebo iných prostriedkov, ktoré mu poskytne lekár, v prípade eutanázie lekár vedome, úmyselne a priamo usmrtí chorého na jeho vlastnú žiadosť.

Nedávno v Európe zarezonoval prípad tridsaťosemročného ochrnutého Francúza, ktorého manželka bojuje za právo ukončiť jeho život. Jeho rodičia, prísni katolíci, sú však proti. 

Muž je v takzvanom vegetatívnom stave a nevníma. Francúzsky zákon z roku 2005 však zakazuje aktívnu eutanáziu, ale umožňuje za určitých podmienok nechať človeka zomrieť, v prípade, že je jeho stav beznádejný. Prípadom sa už niekoľko mesiacov zaoberá francúzska Štátna rada.

Na Slovensku nie

Mimoriadne citlivá je najmä téma eutanázie detí. Prvým štátom na svete, ktorý povolil eutanáziu detí bez obmedzenia veku, je Belgicko. Nevyhnutný je tu súhlas komisie odborníkov a rodičov.

Na Slovensku zatiaľ schválenie takéhoto zákona nehrozí. "Nikto nesmie byť pozbavený života. Opačný postup, vrátane eutanázie, je u nás klasifikovaný ako trestný čin," informovala pred časom hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Martina Lidinská.

Tri kritéria

Eutanázia sa delí na aktívnu a pasívnu. Pri aktívnej osoba zámerne zasiahne do procesu ukončenia života chorého, napríklad mu injekčne aplikuje veľké množstvo sedatív. Pri pasívnej táto osoba neposkytne pacientovi prostriedky nevyhnutné pre jeho udržanie pri živote - lieky, vodu a podobne. Na každý typ eutanázie i asistovanú samovraždu sa zákony pozerajú inak. 

Aktívna eutanázia je momentálne legálna len v Belgicku, Holandsku a Luxembursku. Život pacienta tu môže zámerne ukončiť lekár alebo iný zdravotník. Pacient obyčajne dostane veľké množstvo sedatív alebo liekov na uvoľnenie svalstva. Tie spôsobia kómu a následnú smrť.

Eutanázia je však možná len v prípade, ak sú splnené tri kritéria: chorý sám aktívne a dobrovoľne požiadal o ukončenie života, musí mať veľké bolesti a nesmie existovať žiadna nádej na zlepšenie stavu a okrem toho musí absolútne rozumieť tomu, čo je eutanázia. 

V niektorých krajinách sú zákony menej jednoznačné a v určitých formách umožňujú asistovanú samovraždu či pasívnu eutanáziu. Aktívna eutanázia je ilegálna. Príkladom sú Švajčiarsko, Nemecko, Mexiko a päť štátov USA.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy