Jasno
24°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Právo na smrť. V Británii zvažujú asistovanú samovraždu
Zdielať na

Právo na smrť. V Británii zvažujú asistovanú samovraždu

LONDÝN / Problematika asistovanej samovraždy a eutanázie patrí k veľmi citlivým, avšak mimoriadne diskutovaným témam. Otázka asistovanej samovraždy v týchto dňoch rezonuje na Britských ostrovoch, kde ju dokonca schválil aj bývalý vysoký predstaviteľ katolíckej cirkvi.

Bývalý arcibiskup z Canterbury podporil snahy povoliť u vážne chorých a trpiacich pacientov dobrovoľné ukončenie života za pomoci lekárov. Exšéf anglikánskej cirkvi George Carey uviedol, že príslušná zmena zákona by nebola v rozpore s kresťanstvom.

Medicínsky pokrok totiž v dnešnej dobe umožňuje udržiavať pri živote aj veľmi chorých pacientov. Podľa Careyho tak čelíme obrovskému paradoxu. "Striktným rešpektovaním posvätnosti života hrozí cirkvi, že bude schvaľovať agóniu a bolesť, čo je priamy opak kresťanskej výzvy k nádeji," vysvetlil Carey pre Daily Mail

Otázkou zákonného rámca ukončenia života s asistenciou lekárov sa budú o niekoľko dní zaoberať aj britskí poslanci. V súčasnosti hrozí za takýto krok britským lekárom štrnásť rokov vo väzení.

Táto legislatíva by mala povoliť asistovanú samovraždu, ale len v prípade, ak je pacient schopný samostatne sa rozhodnúť. duševnú schopnosť pacienta by nezávisle posudzovali minimálne dvaja lekári. Pacient by musel byť dostatočne informovaný aj o alternatívnych možnostiach liečby.

Eutanázia vs. asistovaná samovražda

Zatiaľ čo pri asistovanej samovražde sa umierajúci usmrtí sám za pomoci liekov alebo iných prostriedkov, ktoré mu poskytne lekár, v prípade eutanázie chorého na vlastnú žiadosť úmyselne usmrtí lekár.

Nedávno v Európe zarezonoval prípad tridsaťosemročného ochrnutého Francúza, ktorého manželka bojuje za právo ukončiť jeho život. Jeho rodičia, prísni katolíci, sú však proti. 

Muž je v takzvanom vegetatívnom stave a nevníma. Francúzsky zákon z roku 2005 však zakazuje aktívnu eutanáziu, ale umožňuje za určitých podmienok nechať človeka zomrieť, v prípade, že je jeho stav beznádejný. Prípadom sa zaoberá francúzska Štátna rada. 

Manželka chce ukončiť život ochrnutého manžela, pozrite si reportáž:

Smrteľne choré deti

Otázku eutanázie riešia aj Belgičania. Belgicko, ako vôbec prvý štát na svete, povolilo eutanáziu detí bez obmedzenia veku. Pritom musí platiť, že už nesmie existovať žiadna šanca na zlepšenie stavu dieťaťa. Musí mať bolesti, ale zároveň musí byť pri vedomí a chápať, čo je to eutanázia. Rovnako bude potrebný aj súhlas komisie odborníkov a rodičov.

Tento zákon prelomil mimoriadne citlivú hranicu na celom svete. Pozrite si reportáž:

U nás schválenie podobného zákona zatiaľ nehrozí. Poslanecký klub za stranu SMER-SD túto otázku neotváral a ani otvárať v najbližšej budúcnosti nebude. "Nikto nesmie byť pozbavený života, opačný postup, vrátane eutanázie, je u nás klasifikovaný ako trestný čin," vyjadrila sa nedávno hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Martina Lidinská.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy