Jasno
25°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Manželka chce ukončiť život ochrnutého manžela (38), rodičia sú proti
Zdielať na

Manželka chce ukončiť život ochrnutého manžela (38), rodičia sú proti

PARÍŽ / Francúzsky súd sa nedávno vyjadril za odpojenie ochrnutého muža od prístrojov, ktoré ho pri živote udržiavajú už šesť rokov. Európsky súd pre ľudské práva vyzval Francúzsko, aby muža neodpájali, kým definitívne nerozhodne.

Tridsaťosemročný Francúz je v takzvanom vegetatívnom stave a nevníma. Francúzsky zákon z roku 2005 zakazuje aktívnu eutanáziu, ale umožňuje za určitých podmienok nechať človeka zomrieť, v prípade, že je jeho stav beznádejný.

Život Vincenta Lamberta má byť podľa historického rozhodnutia sudcov Štátnej rady, najvyššej inštancie správneho súdnictva vo Francúzsku, ukončený. Lambert je od automobilovej nehody z roku 2008 vo vegetatívnom stave v nemocnici v Remeši.

Lambertovi rodičia, ktorí sú prísni katolíci, bojujú proti odpojeniu syna od prístrojov. V utorok sa preto obrátili na európsky súd pri Rade Európy v Štrasburgu. Manželka ochrnutého muža, ako aj lekári, sa naopak usilujú o zastavenie starostlivosti.

Európsky súd nariadil odložiť výkon utorkového rozhodnutia francúzskej justície a neodpojovať ho od prístrojov, kým vydá konečný rozsudok.

Život alebo smrť?

Ide o vôbec prvý prípad, keď sa francúzska Štátna rada vyjadrila k otázke ukončenia liečby s očakávaným následkom smrti. Už vo februári však usúdila, že zákon by sa mohol uplatňovať aj v prípade vážne postihnutých pacientov, ktorí nie sú na konci života.

Sudcovia Správnej rady zdôraznili, že neschvaľujú eutanáziu, avšak poukazujú na liečebnú chúlostivosť. Každý prípad sa podĺa nich má posudzovať zvlášť.

Samotné ochrnutie nie je podľa predsedu rady Jean-Marca Sauvé dôvodom na zastavenie liečby, rozhodujúce je Lambertovo vyjadrenie pred nehodou, podľa ktorého by v takejto situácii nechcel byť udržovaný pri živote.

Prezident François Hollande sa na začiatku roka vyjadril pre prijatie nového zákona, ktorý by umožňoval nevyliečiteľne chorým ukončiť dôstojne svoj život.

Milosrdná smrť pre deti

Eutanáziu nedávno riešili aj Belgičania. Belgicko, ako vôbec prvý štát na svete, povolilo eutanáziu detí bez obmedzenia veku. Pritom musí platiť, že už nesmie existovať žiadna šanca na zlepšenie stavu dieťaťa. Musí mať bolesti, ale zároveň musí byť pri vedomí a chápať, čo je to eutanázia. Rovnako bude potrebný aj súhlas komisie odborníkov a rodičov. VIAC TU.

Tento zákon prelomil mimoriadne citlivú hranicu na celom svete. Pozrite si reportáž:

U nás schválenie podobného zákona zatiaľ nehrozí. Poslanecký klub za stranu SMER-SD túto otázku neotváral a ani otvárať v najbližšej budúcnosti nebude. "Nikto nesmie byť pozbavený života, opačný postup, vrátane eutanázie, je u nás klasifikovaný ako trestný čin," vyjadrila sa nedávno hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Martina Lidinská.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy