Jasno
11°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Súd rozhodol. Anjel smrti dostal 20 rokov
Zdielať na

Súd rozhodol. Anjel smrti dostal 20 rokov

BRATISLAVA / Jaroslav Dobiáš, ktorý dostal prezývku Anjel smrti, má ísť na 20 rokov do väzenia. Okresný súd Bratislava I. ho v stredu uznal vinným z toho, že úmyselne podal pacientke na zmiernenie bolesti dávku lieku, ktorá ju usmrtila.

Podľa súdu mu dokázali aj nezákonné držanie psychotropných látok. Obhajca sa voči rozsudku odvolal priamo v pojednávacej miestnosti. Prokuratúra sa chce rozhodnúť v zákonnej lehote.

Chcel zmierniť bolesť pacientke

Podľa súdu, výpoveďami svedkov a znalcov bolo preukázané, že skutok spáchal obžalovaný úmyselne aby svojej obeti zmiernil bolesť a bola teda preukázaná jeho vina "Išlo o staršiu osobu, ktorá je chránená zákonom a preto je tá sadzba vyššia. Boli u vás nájdené zakázané lieky, ktoré vám nepredpísal lekár a sami ste si ich zaobstarali," povedal mimo iného predseda senátu.

Prokurátorka vo svojej záverečnej reči žiadala pre neho trest odňatia slobody v dolnej sadze a uznať ho vinným z trestného činu vraždy a umiestniť ho vo väzení s maximálnym stupňom ochrany. Zároveň mu uložiť dvojročný ochranný dohľad a zákaz činnosti. Na strane druhej obhajca obžalovaného vo svojej záverečnej reči zdôraznil, že neexistuje priamy dôkaz, že by Jaroslav Dobiáš zavraždil svoju pacientku.

Liek Esmeron sa v exhumovanom tele pacientky nenašiel a prokuratúra svoju žalobu, podľa právneho zástupcu postavila na prvej výpovedi obžalovaného, v ktorej sa k eutanázii priznal. Tú však urobil bez prítomnosti advokáta na polícii a údajne pod nátlakom. "Prokuratúra má svojho vraha a médiá senzáciu," povedal okrem iného advokát. Samotný obžalovaný popiera, že by spáchal eutanáziu. "Je mi to ľúto", povedal okrem iného pred vynesením verdiktu.

Dobiáš je obžalovaný z vraždy pacientky v nemocnici na bratislavských Kramároch. Ako jej zamestnanec mal chorej, 63-ročnej žene, podať 10. júna 2011 liek Ebrantil na zníženie krvného tlaku, po ktorom zomrela. Pred súdom sa obhajuje tým, že pacientke chcel dať liek na zníženie bolesti, ale zmýlil sa.

Viac ľudí zabil iba Breivik, tvrdil svedok

"Viac ľudí zabil iba Breivik!" vypovedal na minuloročnom pojednávaní svedok Bohuslav K., ktorý mal s Dobiášom istý čas spoločnú celu vo vyšetrovacej väzbe. Vraj sa mu priznal, že podobným spôsobom pripravil o život 40 či až 60 pacientov v trenčianskej nemocnici a 20 v Bratislave. Viacero svedkov však následne vypovedalo, že výpoveď Bohuslava K. sa absolútne nezakladá na pravde. 

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy