Polojasno
19°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Vatikán odsudzuje smrť ženy s nádorom na mozgu
Zdielať na

Vatikán odsudzuje smrť ženy s nádorom na mozgu

VATIKÁN / Vatikánsky biskup Ignacio Carrasco de Paula odsúdil eutanáziu dvadsaťdeväťročnej Američanky trpiacej nevyličiteľným nádorom. Prípad znovu a nielen v Spojených štátoch rozpútal rozsiahlu diskusiu o možnosti dobrovoľného odchodu zo života.

Agentúre ANSA povedal, že dôstojnosť je niečo iné než skoncovať s vlastným životom". Povedal tiež, že nehodnotí jednotlivca, ale počin sám o sebe by mal byť odsúdený.

Stav sa zhoršoval

Brittany Maynard lekári v januári diagnostikovali zhubný nádor na mozgu. Operatívne odstránenie nádoru sa nepodarilo a v marci lekári žene oznámili, že jej zostáva len šesť mesiacov života. Od tej doby sa jej zdravotný stav rýchlo zhoršoval a pacientka trpela stále väčšími bolesťami a záchvatmi.

Po zvážení všetkých možností liečby a po konzultácii s rodinou sa Maynard nakoniec rozhodla, že nebude podstupovať ďalšiu terapiu, ktorá by s najväčšou pravdepodobnosťou len ďalej predĺžila jej trápenie. Ako dátum svojej smrti zvolila 1. november, krátko pred jej narodeninami.

Odsúdenie Nobelovej ceny

Svoj zámer vziať si predčasne život zverejnila Maynard na internete. "Nechcem umrieť, ale zomieram. A chcem zomrieť podľa vlastných predstáv," uviedla vo videonahrávke, ktorú videli milióny ľudí.

De Paula patrí medzi vatikánskymi hodnostármi k tým konzervatívnejším. V roku 2010, kedy išiel do čela Pápežskej akadémie pre život, napríklad odsúdil udelenie Nobelovej ceny za lekárstvo a fyziológiu britskému fyziológovi Robertovi Edwardsovi. Ten je priekopníkom umelého oplodňovania a inovátorom v liečbe neplodnosti u ľudí.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy