Jasno
16°
Bratislava
Viktória
10.5.2024
Eutanáziu im nepovolili, tak dcéru vyhladovali na smrť
Zdielať na

Eutanáziu im nepovolili, tak dcéru vyhladovali na smrť

TEXAS / Bojujeme za právo na eutanáziu, pretože vieme, aká je potrebná. To sú slová rodiny Newtonovcov z Texasu. Za sebou majú hororovú skúsenosť, ktorá ich prinútila ich pohľad na eutanáziu zmeniť.

Živé dieťa sa zmenilo na ľudskú trosku

Živé striebro, Natálka, bábo, ktoré objavovalo všetky krásy sveta. Stále sa smialo a bolo miláčikom celej rodiny. Len dva mesiace stačili, aby sa všetko zmenilo.

"Bolo to hrozné. Oslepla, ohluchla, nemohla sa ani pohnúť. Dokážete si to vôbec predstaviť?," opisuje krutú zmenu Natálkin dedko Bradley Newton.

Pri spomienke na svoj malý poklad neustále plače celá rodina. Život sa všetkým zmenil a stačil na to jeden jediný okamih.

Osudný okamih obyčajného dňa

Dievčatko si užívalo úplne bežný deň. Bláznilo sa na dvore za domom a spadlo do bazéna. Rodičia pohotovo zavolali sanitku a záchranári bojovali o jej život. Podarilo sa im ju oživiť, avšak jej mozog po hodine bez kyslíka zostal nenávratne poškodený.

Nevidela, nepočula, nehýbala sa. Rodina po dlhých konzultáciách s lekármi musela pripustiť, že toto nie je život a takto žiť ich ratolesť nemôže. Avšak bezbolestne ukončiť jej trápenie im texaské zákony neumožňovali.

"Lekári povedali, že ju treba odpojiť od výživy a hydratácie. Spýtal som sa ich, či hovoria o smrti hladom," opisuje osudný deň Natálkin dedko.

Nechali ju vyhladovať

Vyhladovanie bol jediný legálny spôsob, ako ukončiť trápenie malej Natálky. "Pristúpili sme teda na rady lekárov a nechali sme ju odpojiť od výživy. Nechali sme ju vyhladovať na smrť," priznáva Natálkin dedko.

Krutých 8 a pol dňa sa rodina len bezmocne pozerala na to, ako ich malý poklad Natálka odchádza. V strašných bolestiach, až agónii. "Doprajeme eutanáziu psom, lebo sme humánni, zabíjame sériových vrahov a 21-mesačné bábätko musí zomrieť hladom po 9 dňoch trápenia?," zamýšľa sa dedko.

Newtonovci aj s odstupom času priznávajú, že prešli pozemským peklom. Na druhej strane sú však odhodlaní bojovať, aby si rovnako krutým osudom nemuseli prejsť aj iné rodiny v štáte Texas. Jazdia preto po celom štáte a hovoria otvorene o potrebe povoliť eutanáziu v oprávnených prípadoch. Len preto, aby sa prípady ako bola ich malá Natálka v budúcnosti neopakovali a rodina sa nemusela len bezmocne prizerať.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy