Zatiahnuté
24°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Lekári dovolili pacientke, aby sa vyhladovala na smrť!
Zdielať na
Zahraničie

Lekári dovolili pacientke, aby sa vyhladovala na smrť!

Zdroj: abc.net.au

Asociácia lekárov uviedla, že nie je v kompetenciách lekára, aby jej v tom zabránil.

Asociácia lekárov uviedla, že nie je v kompetenciách lekára, aby jej v tom zabránil. Margaret Pageová, ktorá pred 20 rokmi dostala krvácanie do mozgu, vyhlásila, že nechce viac žiť a pred 11 dňami prestala jesť. Traja psychiatri ju uznali za schopnú rozhodovať sa samostatne a nemocnica sv. Jána z Boha, kde žila štyri roky, rešpektovala toto jej rozhodnutie ako jej právo.

Ženino správanie bolo mimo zodpovednosti lekára, uviedla predsedníčka asociácie s tým, že potrava a voda sa nepovažujú za súčasť lekárskej starostlivosti. Prípad vyšiel na povrch po tom, ako jej manžel, s ktorým sa rozišli pred 12 rokmi, verejne vyzval, aby ju nasilu nakŕmili a zachránili jej život. Odvolával sa na článok 41 Trestného zákonníka, v ktorom sa uvádza, že každý je oprávnený použiť prijateľnú silu, aby zabránil samovražde.

Avšak odborník v tejto oblasti, profesor na univerzite v Otagu, uviedol pre Radio New Zealand, že tento článok sa týka záchrany v pohotovosti, ako je napríklad skok z budovy. Listina práv uznáva právo osoby odmietnuť lekársku starostlivosť. "Nie je to ilegálne alebo kriminálne spáchať samovraždu," dodal.

Riaditeľ zdravotníckeho zariadenia konštatoval, že pacientka bola schopná robiť vlastné rozhodnutia a personál sa jej pýtal každý deň na to, či chce jesť. Žena dala jasne najavo, že nechce dlhšie žiť.

Zdielať na

Najčítanejšie správy