Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Venezuela chce prijať sýrskych migrantov, vyháňa tisíce Kolumbijčanov
Zdielať na

Venezuela chce prijať sýrskych migrantov, vyháňa tisíce Kolumbijčanov

CARACAS / Venezuela je pripravená prijať 20 000 Sýrčanov utekajúcich pred vojnou vo svojej domovine. Na pondelkovom zasadnutí rady ministrov to podľa agentúry AP vyhlásil prezident Nicolás Maduro. Zároveň vyhnal za krajiny už viac ako 20 tisíc Kolumbijčanov, ktorým dáva za vinu ťaživú hospodársku situáciu Venezuely.

"Chcem, aby do Venezuely prišlo 20 000 Sýrčanov, sýrskych rodín," uviedol podľa agentúry AP prezident. Vo Venezuele sa podľa neho nachádza "veľká sýrska komunita".

Maduro vraj už nariadil ministerke zahraničných vecí, aby sa s touto komunitou spojila. Jej úrad má následne prijatie utečencov zo sýrskej diaspory zorganizovať.

Štyri milióny Sýrčanov

Socialistický prezident zároveň zdôraznil svoju podporu sýrskemu prezidentovi Bašárovi Asadovi, ktorý v posledných rokoch udržiaval s Venezuelou blízke vzťahy.

Konflikt v Sýrii vypukol v roku 2011. Z krajiny zatiaľ podľa OSN utiekli viac než štyri milióny obyvateľov.

Kolumbijskí migranti

Na druhej strane tisíce kolumbijských migrantov utekajú v týchto dňoch späť do svojej vlasti cez venezuelskú hranicu po tom, čo ich prezident susedného štátu označil za spoluvinníkov ťaživej hospodárskej situácie a zločinnosti vo Venezuele. Vláda v Caracase minulý týždeň uzavrela významný hraničný priechod a vyhlásila stav ohrozenia v niektorých pohraničných mestách. Kolumbia podľa agentúry AP vyzvala svojho suseda, aby prechod opäť otvoril, ale bezvýsledne.

Venezuela hranicu uzavrela po tom, čo kolumbijskí pašeráci drog poranili troch venezuelských vojakov a jedného civilistu. Prezident Nicolás Maduro známy ostrými vyhláseniami na adresu Kolumbie či Spojených štátov potom vyhlásil, že všetci Kolumbijčania žijúci vo Venezuele bez povolenia budú vyhostení. V obavách z tvrdého postupu venezuelských úradov utieklo podľa odhadov 20 000 Kolumbijčanov.

Provizórne ubytovne

Stovky ľudí dlhodobo žijúcich vo Venezuele nemajú v krajine svojho pôvodu kam ísť a sú odkázaní na provizórne zriadené ubytovanie na hraniciach. "Zdalo sa, že Maduro je náš brat, ale vyhodil nás ako odpad," povedala jedna z utečenkýň Leidy Echeverri, ktorá vo Venezuele pred rokmi našla útočisko pred hrozbami zločincov.

Kolumbijčania vo veľkom prechádzajú do Venezuely od vypuknutia ozbrojeného konfliktu vládnych vojsk s ľavicovými rebelmi v 60. rokoch minulého storočia. Motivuje ich aj nebezpečie hroziace zo strany drogových mafií. Do susediaceho štátu mieria predovšetkým chudobnejší obyvatelia Kolumbie, pre ktorých je Venezuela aj napriek súčasnej zlej ekonomickej situácie pre lepšiu voľbu, lebo Kolumbia patrí k štátom s najväčšími príjmovými rozdielmi medzi chudobnými a bohatými na svete.

Stotisíc Kolumbijčanov

V posledných rokoch podľa Madura každoročne príde do Venezuely až 100 000 Kolumbijčanov, ktorí ťažia zo štedrých sociálnych programov zavedených jeho predchodcom Hugom Chávezom.

Maduro, ktorý v ústretovosti k imigrantom zo štátu dlhodobo ovládaného pravicou najprv pokračoval, ale v poslednom čase aj pod tlakom ťaživej ekonomickej situácie spojenej s nedostatkom základného tovaru v obchodoch, začal ťaženie proti Kolumbijčanom.

"Kto prichádza z Kolumbie? Ľudia prakticky bez vzdelania, bez haliera vo vrecku," vyhlásil socialistický vodca Venezuely.

Pätnásť percent

Kolumbijčania, ktorí tvoria 15 percent obyvateľov tridsaťpäťmiliónového štátu, sa proti tomuto kroku a zmene prístupu búria a vláda v Bogote vyzvala Madurov kabinet na rokovanie o urovnaní situácie. Prvá schôdzka ministrov zahraničných vecí zatiaľ žiadny pokrok nepriniesla.

Väčšina utečencov si svoj nový život praje ale v Nemecku, pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy