Zatiahnuté
19°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Radovan Krejčíř je vinný z pokusu o vraždu, únosu a prechovávania drog
Zdielať na

Radovan Krejčíř je vinný z pokusu o vraždu, únosu a prechovávania drog

JOHANNESBURG / Súd v Johannesburggu uznal vinným Čecha Radovana Krejčířa v prípade pokusu o vraždu a únosu. Pre podnikateľa je to vôbec prvé odsúdenie v Juhoarfickej republike.

Výšku trestu oznámia podľa portál The Citizen News 11. septembra. Prípad sa týka únosu a mučenia brata drogového dílera, ktorý zmizol aj s 25 kilogramami pervitínu určeného pre Krejčířa. Ten v minulosti vinu opakovane odmietal.

Českej televízii po rozhodnutí súdu povedal, že lož a nenávisť zvíťazili nad pravdou a láskou.

Pred súdom aj policajti

Súd vo verdikte podľa spravodajského portálu EWN uviedol, že Krejčíř je vinný z únosu, pokusu o vraždu aj z pokusu o prechovávanie narkotík. Jeho blízky spolupracovník Desai Luphodno bol obvinený z prechovávania drog.

"Nie je jasné, na ako dlho by mohol ísť za mreže. Nie je v tejto veci žiadne minimum ani maximum," uviedol EWN na Twitteri k rozhodnutiu súdu. Z celkovej výšky trestu bude odpočítaná doba, ktorú strávil vo väzení. V nej je od novembra 2013. Spolu s Krejčířom a Luphondom sa pred súdom zodpovedajú ďalší štyria ľudia, niektorí z nich boli policajti.

Polieval vriacou vodou

Krejčíř podľa obžaloby spolu so svojimi komplicmi uniesol, mučil a pokúsil sa zabiť Bhekiho Lukheleho. Ten Krejčířa na súde označil za muža, ktorý ho kopal a polieval vriacou vodou. Podľa prokuratúry tak chcel Krejčíř zistiť, kde sa nachádza jeho brat, ktorý zmizol s 25 kilogramami pervitínu. Ten mal prevážať pre českého podnikateľa.

Sudca Colin Lamont prehlásil, že prijal výpoveď Lukheleho a verí tomu, že bol unesený, štyri dni zadržiavaný a mučený. Dodal, že Lukhele Krejčířa identifikoval a že jeho slová potom potvrdili ďalší svedkovia. Súd taktiež konštatoval, že Krejčířov podnik Moneypoint v luxusnej johannesburskej štvrti Bedfordview bol strediskom nelegálnych aktivít a s únosom súvisel. Krejčíř bol teda hlavou drogového obchodu.

Pod drobnohľadom médií

Samotnému verdiktu predchádzalo zhodnotenie celého procesu. Sudca v asi dvojhodinovom prejave označil výpovede obvinených za nepravdivé a rovnako kritizoval nedostatky v práci polície. Odmietol ale obvinenie obhajoby, že vyšetrovatelia dôkazy falšovali.

Juhoafrickí novinári výsledok prvého zo štyroch procesov, ktorým Krejčíř v krajine čelí, dôkladne sledovali. Podľa nich bolo do posledných chvíľ nejasné, ako súd rozhodne. Sudca totiž v minulosti opakovane kritizoval prístup polície.

Akonáhle sudca na pojednávaní prípad rekapituloval, novinári sa na Twitteri zhodli na tom, že pre Krejčířa situácia nevyzerá dobre.

Prísne opatrenia

Vynesenie rozsudku sa konalo za prísnych bezpečnostných opatrení, priamo v súdnej sieni bolo viac ako desať policajtov. Novinári si taktiež všimli Krejčířovho výzoru. Podľa nich za dva roky vo väzbe značne schudol, zošedivel.

Radovan Krejčíř žije v JAR od roku 2007. Presťahoval sa tam zo Seychel, kam utiekol v roku 2005 pred policajným vyšetrovaním v Českej republike. V Južnej Afrike, kde ho spájajú s množstvom zločincov požiadal o azyl. To komplikuje českú žiadosť o jeho vydanie. Až do vyriešenia azylového procesu nemôže byť pre utečenecký status deportovaný.

Vo vlasti bol medzitým odsúdený k 10,5-ročnému väzeniu za viac než polmiliardový daňový únik.

Pozrite si reportáž FTV Prima:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy