Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Podnikateľa Krejčířa zatkli. Policajti boli ako kovboji
Zdielať na

Podnikateľa Krejčířa zatkli. Policajti boli ako kovboji

Juhoafrickí policajti pri zatknutí českého podnikateľa Radovana Krejčířa postupovali "ako kovboji". Podľa webu pretorianews.co.za to prehlásil Krejčířov právnik v JAR Piet du Plessis.

Krejčíř spal

Policajti Krejčířa a dvoch Juhoafričanov zatkli v nedeľu pre podozrenie z účasti na minuloročnej ozbrojenej lúpeže v hlavnom meste JAR Pretorii. Keď polícia  pre Čecha do jeho domu v Johanensburgu prišla, Krejčíř údajne spal.

K prestrelke sa priznal

Podľa tamojších médií skupina šiestich mužov minulý rok vtrhla do obchodu s elektronikou v Pretórii a ohrozovala zbraňami jeho majiteľa. Skupinka si od neho vynútila 200 000 randov (500 000 Čk). Lúpež sa skončila prestrelkou medzi lupičmi a majiteľom obchodu, ktorý jedného z útočníkov postrelil. 

Zdroje blízke vyšetrovateľom krátko po lúpeži uviedli, že lupiči išli do obchodu vymáhať peniaze, ktoré majiteľ údajne Krejčířovi dlhoval. Krejčířov advokát uviedol že jeho klient bol zadržaný za incident, v ktorom bol "nevinným divákom".

Obchod patril Pakistáncom, s ktorými mal jeden z Krejčířových priateľov niečo do činenia. Český podnikateľ údajne svojich priateľov len odprevadil do obchodu na rozhovor s majiteľmi. Krejčíř už v októbri minulého roka pripustil, že bol pri prestrelke. "Nikdy by som to nečakal, akurát som prechádzal okolo," uviedol český podnikateľ.

Stíhaný aj Česku aj v JAR

Krejčíř je v JAR podozrivý z poistného podvodu vo výške zhruba 4,5 milióna dolárov. Juhoafrická polícia taktiež v poslednej dobe rieši niekoľko prípadov vrážd, s ktorými je spájané meno Radovana Krejčířa.

V Česku je podnikateľ stíhaný v súvislosti s rozsiahlou majetkovou a násilno trestnou činnosťou. Českým úradom utiekol v júni 2005 pri domovej prehliadke a od 21. apríla 2007 žije v Juhoafrickej republike, kam prišiel cez Seychelly. Česko žiada o jeho vydanie. Proces s Krejčířom v JAR s českou žiadosťou nesúvisí.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy