Polojasno, dažďové prehánky
15°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Lietadlo s desiatkami ľudí na palube havarovalo
Zdielať na

Lietadlo s desiatkami ľudí na palube havarovalo

JAKARTA / Indonézske vnútroštátne dopravné lietadlo s 54 ľuďmi na palube v nedeľu stratilo kontakt s leteckým dispečingom, keď sa nachádzalo nad odľahlou východoindonézskou provinciou Papua. Indonézska záchranná služba potvrdila, že sa trosky podarilo lokalizovať.

Podľa informácií, ktoré na sieti Twitter zverejnil šéf Národnej pátracej a záchrannej agentúry Bambanga Soelystyo, dvojmotorový turbovrtuľový stroj typu ATR 42-300 patriaci indonézskej spoločnosti Trigana Air Service viezol 44 dospelých pasažierov, päť členov posádky i päť detí a dojčiat.

Stroj letel medzi letiskom Sentani, ktoré sa nachádza v metropole Jakarta, a letiskom Oksibil južne od Jayapury, ktorá je hlavným mestom provincie Papua.

Vidiečania z provincie Papua ale hlásili, že videli lietadlo havarovať. Oznámil to prevádzkový riaditeľ aerolínií Beni Sumaryanto.

Dodal, že správy o zrútení lietadla dostali od obyvateľov dediny v lesnatej a horskej oblasti okolo mesta Oksibil. Informoval ešte, že pátracie tímy budú oblasť prehľadávať ráno.

Indonézska záchranná služba následne informovala, že trosky už lokalizovali pri meste Oksibilu. Na mieste nálezu je noc a pátranie komplikuje aj nepriaznivé počasie.

O osude cestujúcich zatiaľ nie sú žiadne informácie.

Na čiernej listine

Letecká doprava sa v Papue, najvýchodnejšej provincie Indonézie, využíva bežne, pretože pozemná doprava je často nemožná.

Trigana je od roku 2007 na čiernom zozname zakázaných leteckých dopravných spoločností, ktorý zostavila Európska únia. Takéto spoločnosti majú zakázané lietať v európskom vzdušnom priestore, či už z obáv, že ich stroje nevyhovujú bezpečnostným normám, alebo z obáv, že v ich krajinách nie sú pri registrácii dodržiavané platné predpisy.

Trigana mala od roku 1991, keď začala svoju prevádzku, 14 vážnych incidentov.

Pozrite si video:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy