Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Bilancia leteckých katastrof. Menej nehôd, viac mŕtvych
Zdielať na

Bilancia leteckých katastrof. Menej nehôd, viac mŕtvych

SINGAPUR / Rok 2014 by sa dal hodnotiť ako najbezpečnejším v histórii civilného letectva. Smrteľných nehôd v pomere k celkovému počtu letov totiž ubudlo.

Kvôli niekoľkým katastrofám veľkých lietadiel na čele s nešťastiami strojov spoločnosti Malaysia Airlines zomrelo viac cestujúcich než v predchádzajúcich rokoch. Vyplýva to zo správy, ktorú zverejnilo Medzinárodné združenie pre leteckú dopravu (IATA).

Zostrelené lietadlo sa nepočíta

"Bezpečnosť lietania sa vlani dostávala na čelo spravodajstva. Údaje ale ukazujú, že odvetvie sa stále zlepšuje," uviedol pre agentúru Reuters generálny tajomník IATA Tony Tyler.

Počas vlaňajška došlo vo svete k dvanástim nehodám komerčných lietadiel. Ukazovateľ počtu nehôd na milión letov klesol na rekordné minimum 0,23 z 0,41 v roku 2013 a z päťročného priemeru 0,58 nehody na milión letov. Počet obetí ale minulý rok stúpol na 641 z priemeru 517 za roky 2009 až 2013.

Štatistiky IATA naviac nezahŕňajú pád lietadla Malaysia Airlines. V júni 2014 ho zostrelili s 298 ľuďmi na palube nad východnou Ukrajinou. Tento prípad nespadá do kategórie leteckých nehôd.

Druhým vysoko sledovaným nešťastím bolo zmiznutie lietadla Malaysia Airlines s 239 ľuďmi na palube z Kuala Lumpur do Pekingu, ku ktorému došlo práve pred rokom.

Pátranie po lete MH370 sa skončilo. Pozrite si priložené video:

Hlásenie každých 15 minút

Medzinárodná organizácia pre civilné letectvo navrhla, aby letecké spoločnosti vyžadovali udávanie pozície všetkých lietadiel po 15 minútach.

Pozrite si priložené video:

IATA, ktorá zastupuje 250 leteckých prepravcov, návrh podporila. Spochybňuje však termín jeho zavedenia - začiatok budúceho roka.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy