Zatiahnuté
10°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Malajzijská vláda oficiálne označila prípad letu MH370 za nehodu
Zdielať na
Zahraničie

Malajzijská vláda oficiálne označila prípad letu MH370 za nehodu

KUALA LUMPUR / Malajzijská vláda oficiálne označila za nehodu prípad letu MH370, ktorý pred rokom zmizol s 239 pasažiermi na palube. Otvára tým cestu k odškodneniu rodín.

Boeing 777 spoločnosti Malaysia Airlines zmizol z obrazoviek radarov v noci na 8. marca 2014. Predpokladá sa, že sa zrútil v južnej časti Indického oceánu západne od austrálskeho pobrežia potom, čo sa z neznámych dôvodov odklonil od svojej trasy. Pátracím tímom sa zatiaľ nepodarilo objaviť žiadne trosky.

Odškodné

Malajzijské úrady oznámili, že hľadanie trosiek lietadla pokračuje, všetkých 239 osôb na palube ale teraz úrady považujú za mŕtve.

"S ťažkým srdcom a smútkom prehlasujeme, že let MH370 spoločnosti Malaysia Airlines sa stal obeťou nehody," povedal v televíznom prejave šéf malajzijskej agentúry pre civilné letectvo Azharuddin Abdul Rahman. "Predpokladá sa, že 239 pasažierov a členov posádky na palube letu MH370 prišlo o život," dodal.

Niektorí príbuzní obetí dostali už minulý rok od poisťovne odškodnenie 50 000 dolárov. Úrady ich informovali, že ohľadne plného odškodného je nutné vyčkať, pokiaľ nebude lietadlo definitívne prehlásené za stratené.

Úrad pre civilné letectvo uviedol, že posledná konverzácia v prepise medzi letovým kontrolórom a kokpitom bola o 1:19 (malajzijského času) a znela "Dobrú noc, malajzijské tri-sedem-nula," píše britský The Daily Mirror.

Posledné slová

Malajzijský veľvyslanec v Číne pritom štyri dni po zmiznutí stroja povedal, že posledné slová zneli "V poriadku, dobrú noc."

Po lietadle pátrali tímy vyše roka. Stálo stovky miliónov dolárov, čím sa stalo najdrahšou pátracou akciou svojho druhu v dejinách letectva.

Pátracie tímy vyslali do hlbín Indického oceánu špeciálnu ponorku bez posádky. Automatické podmorské plavidlo Bluefin-21, ktoré sa na dne Indického oceánu pokúša lokalizovať čierne skrinky stroja, prekročilo limit operačnej hĺbky 4 500 metrov. Jej misia bola neúspešná. 

Celú akciu skončila malajzijska vláda vo štvrtok, kedy označila prípad letu MH370, za nehodu.

Pozrite si video:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy