Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Pátranie po lietadle bude najdrahšie v histórii, každý deň stojí milióny
Zdielať na

Pátranie po lietadle bude najdrahšie v histórii, každý deň stojí milióny

PERTH / Pátranie po stratenom malajzijskom dopravnom lietadle bude stáť stovky miliónov dolárov, čím sa stane najdrahšou pátracou akciou svojho druhu v dejinách letectva. Do hľadania pozostatkov letu číslo MH370 je momentálne zapojených 26 krajín sveta, ktoré poskytujú svoje lietadlá, lode, ponorky a družice, píše americký denník NY Daily News.

Štvornásobne vyššie náklady

Po mesiaci vyčerpávajúceho pátrania dosiahli náklady na vyslanie vojenských plavidiel a lietadiel do Indického oceánu a Juhočínskeho mora najmenej 44 miliónov dolárov. Čiastka sa už teraz rovná sume vynaloženej počas dvojročného pátrania po lietadle spoločnosti Air France, ktoré sa v roku 2009 zrútilo do Atlantického oceánu. Experti tvrdia, že reálne náklady boli vtedy až štvornásobné.

Z uvedených faktov vyplýva, že celkový účet za pátranie po malajzijskom Boeingu 777-200ER pravdepodobne porastie do stoviek miliónov dolárov. Súčasné náklady totiž nezahŕňajú všetky čiastky, ktoré do aktivity investujú rezorty obrany jednotlivých krajín, ani početné ďalšie výdavky na civilné lietadlá, ubytovanie stoviek členov posádok a analýzy bezpečnostných úradov.

Dokedy to má zmysel?

Približne polovicu všetkých nákladov doteraz zabezpečila Austrália. "Len náklady na dennú prevádzku jej zásobovacej lode HMAS Success (OR 304) dosahujú 511.000 dolárov," uviedli Austrálske ozbrojené sily (ADF).

"Každá krajina sa sama seba čoskoro začne pýtať: aká je šanca na úspech a aké budú náklady. Ale je to veľmi ťažké rozhodovanie. Ako keby bol niekto odkázaný na prístroje a rozhodovalo sa, či ho odpoja, alebo nie," povedal Ramon Navaratnam z Ázijského inštitútu pre stratégiu a vodcovstvo v Kuala Lumpur.

Ponorka na dne oceánu

Ďalšie možné signály zo strateného malajzijského boeingu zachytila v stredu austrálska loď. Signály, ktoré by mohli pochádzať z čiernej skrinky stroja, trvali až sedem minút. Pátrači prvýkrát nasadili hlbokomorskú ponorku, ktorá má vytvoriť mapu miest, odkiaľ signály vychádzajú. 

"Verím tomu, že lietadlo, alebo to, čo z neho ostalo, nájdeme v blízkej budúcnosti," citovala CNN šéfa pátracej operácie Angusa Houstona. Podľa neho sú pátrači na správnom mieste.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy