Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Posledné hodiny nádeje. Pátrací tím natrafil na najsľubnejšiu indíciu
Zdielať na

Posledné hodiny nádeje. Pátrací tím natrafil na najsľubnejšiu indíciu

PERTH / Čínske a austrálske plavidlo zachytili signály, ktoré zodpovedajú vysielaniu čiernych skriniek používaných v lietadlách. Výrazne sa tak zvýšila šanca, že sa vyšetrovatelia dostanú k letovým dátam hlasovému záznamu strateného malajzijského lietadla. Informoval spravodajský server The Australian.

Zodpovedajú čiernym skrinkám

Signály, ktoré zodpovedajú vysielaniu z čiernych skriniek, zachytili okrem Číňanov aj Austrálčania. Podľa koordinátora pátracej operácie Angusa Houstona je to nateraz najsľubnejšie vodítko.

Austrálsky pátrací tím narazil na signál hneď dvakrát. Podarilo sa ho sledovať približne dve a pol hodiny. "Lokátor na austrálskej obrannej lodi Ocean Shield zachytil signály, ktoré zodpovedajú tým, ktoré vysielajú čierne skrinky," povedal Houston. Dva nové signály sa ale hlásia z miesta, ktoré je 600 kilometrov ďalej od miesta piatkového signálu. Aj preto sú velitelia pátracích tímov pri vyjadreniach opatrní.  

Pod hladinu spustia robota, ale...

Podľa serveru The Australian tiež zdôraznil, že môže trvať aj niekoľko dní, než sa preukáže, že ide o spojitosť so strateným letom MH370. "Vo veľmi hlbokých oceánskych vodách všetko dlho trvá," upozornil. Podľa neho však nový objav zapadá do skladačky doterajšieho vyšetrovania. "Nemáme žiadna hmatateľné dôkazy na to, aby sme povedali že toto je to miesto, kde sa nachádza lietadlo. Potrebujeme ďalšie dôkazy. Kým nenájdeme trosky, nemôžem vám tvrdiť, že sme boeing našli," dodal Houston.

Prístroje zachytili signály v oblasti nachádzajúcej sa severozápadne od pobrežia Austrálie. Polohu je ale nutné upresniť. Až potom bude možné pod hladinu vyslať robota, aby zistil, čo je ich zdrojom. Oblasť, z ktorej sa signál ozval je hlboká 4,5 kilometra.

Čas sa kráti

Signály, ktoré by mohli pochádzať z čiernych skriniek havarovaného stroja, ako prvé zachytilo v piatok čínske hliadkovacie plavidlo Chaj-sün a druhýkrát v sobotu na mieste vzdialené približne dva kilometre od prvého. Podľa šéfa tímu austrálskych pátračov Angusa Houstona neexistuje istota, že signály vychádzali práve z nezvestného boeingu.

Lietadlo spoločnosti Malaysia Airlines sa stratilo 8. marca. Čierne skrinky sú vybavené batériami, ktoré vysielajú signál približne 30 dní. Čas sa záchranným tímom postupne kráti.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy