Jasno
25°
Bratislava
Lea
29.4.2024
S našimi pilotmi sa nestratíte, napísala AirAsia. Teraz oľutovala
Zdielať na

S našimi pilotmi sa nestratíte, napísala AirAsia. Teraz oľutovala

KUALA LUMPUR / Nízkonákladová malajziská letecká spoločnosť AirAsia stiahla zo svojich lietadiel palubný časopis a ospravedlnila sa za jeho obsah. V jednom z príspevkov sa totiž písalo, že spoločnosť zamestnáva kvalitných pilotov, ktorí svoje lietadlo nikdy nestratia.

Text vznikol pred zmiznutím lietadla

Podľa agentúry AP bol článok napísaný pred tragickou nehodou malajziského lietadla, ktoré zmizlo 8. marca z radarov a stále sa nenašlo. Výkonný riaditeľ spoločnosti AirAsia Kamarudin Meranun vyjadril "hlboký smútok a poľutovanie" a ospravedlnil sa. Príspevok bol podľa jeho slov napísaný predtým, než lietadlo spoločnosti Malaysia Airline, na ktorého palube bolo 239 osôb, zmizlo.

Meranun taktiež uistil, že redaktori palubného časopisu budú potrestaní za to, že článok prehliadli a ponechali aj v novom čísle publikácie. Autorom je vraj bývalý pilot, ktorý pracoval pre AirAsia aj Malaysia Airlines.

"Je to naozaj ťažká doba pre tento národ a slovami nejde opísať, čo cítim v súvislosti s tým nešťastím. Naozaj ma mrzí, že ten článok vyšiel v tak nešťastnej dobe. Opäť sa hlboko ospravedlňujem," dodal.

Odfotená pasáž z textu

Text sa už ale začal šíriť aj sociálnymi sieťami. V piatok večer sa napríklad na Twitteri objavila odfotená pasáž z textu, v ktorej sa uvádza, že "piloti AirAsia prechádzajú pravidelným a veľmi prísnym výcvikom". "Buďte si istí, že kapitán vášho lietadla je dobre pripravený na to, aby lietadlo s vami nikdy nestratil," píše sa v úryvku.

Twitter

K ospravedlneniu AirAsia sa pripojil taktiež šéf skupiny AirAsia Tony Fernandez. "Stiahli sme to. Akonáhle sme sa o tom dozvedeli z Twitteru. Ešte raz sa ospravedlňujeme. Je to ťažká doba pre letectvo," povedal.

AirAsia ale v súvislosti so zmiznutým lietadlom chybovala už skôr. Fernandez totiž deň po zmiznutí lietadla na Twitteri oznámil, že stroju zlyhalo komunikačné zariadenie, ale všetci na palube sú v poriadku.

Vybíjajú sa baterky

Po malajziskom lietadle sa pátra v Indickom oceáne. Zatiaľ sa však nenašli žiadne trosky. Po čiernych skrinkách zo strateného letu MH370 začali pátrať lokátorom, malým plavidlom, ktoré by malo zachytiť signál z potopených čiernych skriniek. Zapožičala ho americká armáda a do pátracej oblasti v Indickom oceáne ho priviezla austrálska vojnová loď. Záchranári ale bojujú s časom! Batérie v čiernej skrinke sa čoskoro vybijú. VIAC TU.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy