Polojasno
12°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Ponorka prečesáva hlbiny oceánu. Sme blízko, verí šéf pátračov
Zdielať na

Ponorka prečesáva hlbiny oceánu. Sme blízko, verí šéf pátračov

PERTH / Ďalšie možné signály zo strateného malajzijského boeingu zachytila austrálska loď. Signály, ktoré by mohli pochádzať z čiernej skrinky stroja, trvali až sedem minút. Pátrači prvýkrát nasadili hlbokomorskú ponorku, ktorá má vytvoriť mapu miest, odkiaľ signály vychádzajú. Nové informácie priniesla americká televízna stanica CNN.

Pátranie na správnom mieste

Austrálskej lodi Ocean Shield sa podarilo znovu zachytiť akustické signály, ktoré boli v oblasti pravdepodobného zrútenia stroja zaznamenané už počas víkendu. Mohlo by ísť o vysielanie z čiernej skrinky lietadla spoločnosti Malaysia Airlines. Signály však boli slabšie, čo by mohlo nasvedčovať tomu, že baterka sa čoskoro vybije.

"Verím tomu, že lietadlo, alebo to, čo z neho ostalo, nájdeme v blízkej budúcnosti," citovala CNN šéfa pátracej operácie Angusa Houstona. Podľa neho sú pátrači na správnom mieste.

Bez stopy

Let číslo MH370 smerujúci z Kuala Lumpur do Pekingu 8. marca takmer s istotou skončil vo vodách Indického oceánu. Žiadne trosky sa doposiaľ nenašli. Na palube bolo 239 ľudí.

Lietadlo z doposiaľ neznámych dôvodov zmenilo kurz a stočilo sa na juh. O príčine havárie sa stále špekuluje. Najčastejšie sa však spomína únos a sabotáž, nevylučujú sa ani technické problémy.

Signály, ktoré by mohli pochádzať z čiernych skriniek havarovaného stroja, ako prvé zachytilo v piatok čínske hliadkovacie plavidlo Chaj-sün a druhýkrát v sobotu na mieste vzdialené približne dva kilometre od prvého.

Príbuzní sú pokojnejší

"Pátranie nie je dôležité len pre nás, príbuzných pasažierov, ale tiež môže poslúžiť k tomu, aby sa podobné nešťastie v budúcnosti neopakovalo," povedal zástupca rodín pasažierov lietadla.

Podľa neho už čínskych príbuzných správy o zachytených signáloch rodiny neznepokojujú tak ako podobné informácie v prvých týždňoch.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy