Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Pátranie po lietadle stagnuje, čierne skrinky mlčia
Zdielať na

Pátranie po lietadle stagnuje, čierne skrinky mlčia

PERTH/KUALA LUMPUR / Avizované nasadenie diaľkovo ovládanej miniponorky Bluefin 21, ktorá by mala preskúmať morské dno, sa zatiaľ odkladá. Čaká sa na zachytenie ďalších signálov z čiernych skriniek. Tie sa však neozývajú, uviedla britská BBC.

Bez dôkazov

Nádejné signály z majákov, aké sa používajú v čiernych skrinkách, zachytila austrálska loď HMAS Ocean Shield pomocou podvodného detektora. Prvýkrát detekovala pulzy v sobotu. Prvé signály trvali dve hodiny a 20 minút, zvyšné 13 minút. Boli dokonca dva, čo by zodpovedalo dvom záznamovým zariadeniam na palube lietadla. Od nedele však skrinky mlčia.

Lietadlo Malaysia Airlines letu či 370 zmizlo z radarov pred mesiacom krátko po štarte z Kuala Lumpur na trase do čínskeho Pekingu. Na palube bolo 239 osôb, približne polovicu cestujúcich tvorili Číňania. Stroj sa zrejme zrútil v Juhočínskom mori, ale trosky ani iné hmatateľné dôkazy neboli doteraz nájdené.

Kritická fáza

Angus Houston, šéf austrálskej agentúry koordinujúcej pátranie, povedal, že mesiac trvajúce hľadanie je momentálne v kritickej fáze. Čierne skrinky, ktorých nájdenie je kľúčové pre zistenie toho, čo sa vlastne stalo, majú batérie vysielajúce signál len približne na mesiac. A dnes je to presne mesiac od zmiznutia lietadla, čo znamená, že čierne skrinky už čoskoro prestanú vysielať signál, možno už aj prestali.

"V prípade, že zachytíme ďalšie vysielanie, môžeme lepšie určiť polohu na dne, čo nám umožní lepšie zamerať oblasť vizuálneho pátrania po vraku," povedal šéf pátracieho tímu.

Istota neexistuje

Podľa neho zatiaľ vyslanie ponorky do hlbín oceánu nemá cenu. "Ak zostúpime dole a budeme pátrať vizuálne, zaberie nám to množstvo času. Bola by to veľmi pomalá a bolestná činnosť," povedal Houston.

Signály, ktoré by mohli pochádzať z čiernych skriniek havarovaného stroja, ako prvé zachytilo v piatok čínske hliadkovacie plavidlo Chaj-sün a druhýkrát v sobotu na mieste vzdialené približne dva kilometre od prvého. Podľa šéfa tímu austrálskych pátračov Angusa Houstona neexistuje istota, že signály vychádzali práve z nezvestného boeingu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy