Zatiahnuté
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Zo zariadenia pre migrantov v Bělej pod Bezdězom odišli rodiny s deťmi
Zdielať na

Zo zariadenia pre migrantov v Bělej pod Bezdězom odišli rodiny s deťmi

BĚLÁ POD BEZDĚZOM / Zo zariadenia pre zaistenie cudzincov v Bělej pod Bedězom v Mladoboleslavsku boli v piatok večer autobusom odvezené rodiny s deťmi a tehotná žena. V posledných dňoch sa v zariadení v Bělej búrili migranti, asi 31 ľudí preto z bezpečnostných dôvodov prepravili do zariadenia v Zástavke pri Brne.

Počas piatkového dňa a noci polícia zadržala v Českej republike 136 migrantov. Viac než 50 migrantov sa zo zariadenia v Bělej pod Bezdězom vo štvrtok pokúsilo utiecť, miesto začali strážiť policajné posily z Prahy. V piatok miesto navštívil minister vnútra Milan Chovanec (ČSSD) a policajný prezident Tomáš Tuhý.

Po ich návšteve sa asi 100 migrantov začalo opäť búriť a demolovať, polícia musela zasiahnuť. Cudzinci sa dožadujú prepustenia, väčšina z nich chce odísť do Nemecka.

Nemecko

Chcú tiež naspäť mobilné telefóny a hotovosť. Podľa hovorkyne cudzineckej polície Kateřiny Rendlovej je ČR len okrajová migračná trasa, cez ktorú sa väčšina migrantov chce dostať do Nemecka pre štedrý sociálny systém.

"V priebehu noci ani v priebehu sobotného rána sa vôbec nič nestalo, v zariadení je pokoj," povedala Rendlová.

Protesty

V piatok po 21:00 z areálu odišiel autobus s rodinami s deťmi a s tehotnou ženou do Zastávky pri Brne. "Previezli sme ich na iné miesto, v záujme zaistenia bezpečnosti hlavne detí, už len preto, aby nemuseli byť súčasťou týchto manévrov," dodala Rendlová.

Rôzne protesty sú podľa polície časté, migranti napríklad držia hladovky alebo sa snažia sebapoškodzovať, pretože v tábore nechcú byť. Areál slúži k zaisteniu cudzincov, ktorým cudzinecká polícia vydala rozhodnutie o správnom vyhostení z krajiny.

Téme sa venuje redaktorka Táňa Slivková:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy