Polojasno
12°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Iránsky náboženský vodca uverejnil obrázok Obamu s pištoľou pri hlave
Zdielať na

Iránsky náboženský vodca uverejnil obrázok Obamu s pištoľou pri hlave

TEHERÁN / Iránske úrady nariadili médiám, aby nekritizovali nedávnu jadrovú dohodu so svetovými mocnosťami. Prísne tajný dokument zaslaný vydavateľom novín sa objavil na internete.

Dvojstranový dokument vydalo ministerstvo zodpovedné za tlač. Píše sa v ňom, že by mali editori chváliť dohodu a celý rokovací tím.

Noviny mali písať tak, aby boli zaznamenané úspechy rokovania, aby sa vyhýbali pochybnosti a sklamaniu a aby sa vyhli konštatovaniu, že dohoda vyvoláva rozpor na najvyšších úrovniach štátnej správy.

Potlačená debata

Rozkaz adresovali reformným novinám v Iráne, ktoré boli terčom takýchto príkazov už aj v minulosti. Zákazy sa napríklad snažili potlačiť diskusiu o vhodnosti celého jadrového programu, a jeho ceny pre národ.

Svetové mocnosti sa dohodli s Teheránom na obmedzení jeho jadrového programu výmenou za odvolanie sankcií proti Iránu. Dohoda má viac než 100 strán.

Irán o dve tretiny zníži počet svojich centrifúg na obohacovanie uránu v nasledujúcich desiatich rokoch a prestane používať svoje podzemné stredisko na obohacovanie uránu v Kome.

Umožní inšpektorom OSN vykonávať inšpekcie svojich zariadení, a to vrátane vojenských, v prípade, že inšpektori budú mať dôvod predpokladať, že v nich dochádza k nepriznanej jadrovej aktivite.

Obama s pištoľou

V reakcii na vyjadrenie Baracka Obamu, že USA by mohli použiť vojenskú silu, keby jadrová dohoda s Teheránom zlyhala, najvyšší iránsky náboženský vodca Ajatolláh Chameneí pridal na sociálnu sieť Twitter obraz amerického prezidenta, ako si drží pištoľ pri hlave.

 
"Americký prezident povedal, že by mohol vyradiť iránsku armádu. Neuvítame žiadnu vojnu, ani ju nezačneme, ale ... " toto napísal vodca k siluete amerického prezidenta z oficiálneho účtu.

Pozrite si reportáž z dňa, kedy sa Irán a svetové mocnosti dohodli na programe:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy