Jasno
13°
Bratislava
Žofia
15.5.2024
Iránsky minister zahraničných vecí: Jadrovú dohodu nebude problém porušiť
Zdielať na

Iránsky minister zahraničných vecí: Jadrovú dohodu nebude problém porušiť

TEHERÁN / Iránsky minister zahraničných vecí v utorok v parlamente povedal, že príchod ďalších zahraničných firiem do krajiny sťaží Organizácii spojených národov obnovenie sankcií. Túto možnosť vytvára jadrová dohoda so šiestimi svetovými mocnosťami.

V snahe predať dohodu iránskemu parlamentu ovládanému konzervatívcami, Mohammad Javad Zarif povedal iránskym zákonodarcom, že "obnovenie veľkých investícií bude najväčšou prekážkou pre obnovenie sankcií".

Americkí predstavitelia boli "veľmi znepokojení", povedal.

Dohoda, ktorú uzavreli minulý týždeň, by zrušila medzinárodné sankcie proti Iránu, ak prijíme obmedzenia, ktorých cieľom je zabrániť Teheránu v získaní jadrovej bomby. Dohoda stanovuje mechanizmus, ktorý by obnovil sankcie v prípade, že Iráncov by pristihli pri podvádzaní, píše Los Angeles Times.

SITA

Zarif ale argumentoval, že šesť svetových mocností - Spojené štáty, Veľká Británia, Francúzsko, Nemecko, Čína a Rusko - by váhali požiadať o obnovenie sankcií, ak by to malo obmedziť ich nové lukratívne obchodné väzby na iránsky trh.

Obchodná delegácia z Nemecka má v pláne tento mesiac navštíviť Teherán. Na návštevu sa chystá aj francúzsky minister zahraničných vecí Laurent Fabius.

Zarif sa snažil upokojiť parlament, že sankcie obnovia len v prípade, ak dôjde k závažnému porušeniu dohody, nie pre malý priestupok.

Iránski zákonodarcovia sa dohodli na odložení hlasovania o dohode o osemdesiat dní. Zatiaľ bude výbor študovať obsah.

Oneskorenie môže zabezpečiť, aby za prípadné odmietnutie dohody niesli vinu Spojené štáty, ak ju ich Kongres neodhlasuje po vlastnej 60-dňovej lehote.

Hrozba pre svet

Nedávno dohodnutá dohoda o iránskom jadrovom programe predstavuje pre Izrael, Európu ale i celý svet obrovskú hrozbu a umožní Teheránu mať do desiatich rokov k dispozícií desiatky jadrových zbraní. Po stretnutí so svojim talianskym proťajškom to uviedol izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Podľa neho ide o "zlú dohodu a historickú chybu".

Taliansky premiér Matteo Tenzi Netanjahuovi povedal, že obe krajiny majú v tejto otázke rozdielny postoj. "Taliansko tento kompromis podporuje," uviedol Renzi o dohode s Teheránom. Zdôraznil, že bezpečnosť Izraela je pre Európu aj pre neho osobne veľmi dôležitá.

"Naše priateľstvo je silné a môže byť ešte silnejšie, máme medzi sebou veľmi úspešnú spoluprácu,"
citovala Netanjahua agentúra ANSA. Izraelský premiér tiež ocenil prístup Talianska k všetkým prejavom antisemitizmu. Renzi antisemitizmus označil "za ohrozenie mieru, čo môžu zneužiť teroristi".

Blokácia Teheránu

Dohoda s Iránom, ktorá blokuje prístup Teheránu k vývoju jadrových zbraní výmenou za zrušenie medzinárodných sankcií, bola uzatvorená minulý týždeň v utorok po mnohoročnom úsilí vyjednávačov zo Spojených štátov, Veľkej Británie, Francúzska, Ruska, Nemecka, Číny, Iránu a Európskej únie.

Dosiahnutie dohody vyvolalo široký medzinárodný súhlas. Dokument ale trvdo kritizoval Izrael a nepáči sa ani Saudskej Arábii, mocenskému rivalovi Teheránu a jednému z hlavných spojencov Spojených štátov na Blízkom východe.

Takto vznikla jadrová dohoda:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy